Русия ще гради интернет върху свои сървъри

Руските депутати от днес обсъждат проектозакон, чиято цел е в страната да бъде изграден "суверенен интернет", способен да действа независимо, ако Русия бъде откъсната от големи световни сървъри...

Русия ще гради интернет върху свои сървъри | StandartNews.com

Руските депутати от днес обсъждат проектозакон, чиято цел е в страната да бъде изграден "суверенен интернет", способен да действа независимо, ако Русия бъде откъсната от големи световни сървъри, предаде Франс прес.

Проектозаконът, който се обсъжда на първо четене в Думата, долната камара на парламента, съдържа редица мерки, чиято цел е да се гарантира функционирането на руския сегмент в интернет и той да бъде защитен от евентуални кибератаки.

Той е представян като отговор на "войнствения характер на новата американска стратегия в областта на киберсигурността, приета през септември 2018 година", в която Русия се посочва като заплаха.

Предвижда се по-конкретно да бъде създадена "инфраструктура, която позволява да се гарантира функционирането на руските интернет ресурси, в случай че руските оператори се окажат лишени от възможността да се свързват с чуждестранни интернет сървъри".

Руските доставчици на интернет освен това ще трябва да гарантират, че техните мрежи имат технически средства, които позволяват "централизиран контрол на трафика", за да дадат отпор на евентуални заплахи.

Тези "технически средства", чието съдържание не се уточнява, ще бъдат предоставени на операторите от руския регулатор на телекомуникациите и медиите Роскомнадзор, който ще получи разширени правомощия с този текст.

Проектът бе критикуван от руската Сметна палата заради разходите, свързани с изпълнението му, оценявани на над 20 милиарда рубли, или 270 милиона евро. Упреци се чуха и от правителството, което се пита как ще бъдат осигурени финансите за прилагането му и защо ще има разширени правомощия на Роскомнадзор.

Те предвиждат агенцията да може да се намесва пряко в управлението на мрежата в случай на заплаха и да може, благодарение на тази технология, да блокира директно забранено в Русия съдържание. В момента това е задача на самите оператори, които се справят с нея с променлив успех.

Предаването към чужбина на данни, разменяни в интернет между руски потребители, ще трябва също да бъде "минимализирано", като те ще преминават основно през сървъри, включени в специален регистър, изготвен от Роскомнадзор.

В петък работна група, обединяваща основните руски телекомоператори, принципно подкрепи проектозакона, но предложи да бъдат направени тестове, за да се види какви реални заплахи застрашават мрежата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай