Русия разтресе Белия дом! Предупреждението

Какво казаха хората на Путин на САЩ

Русия разтресе Белия дом! Предупреждението | StandartNews.com

Руското външно министерство каза днес, че исканията на САЩ за подновяване на инспекциите по договора за контрол на стратегическите ядрени оръжия "Нов СТАРТ" са цинични, предвид подкрепата на Вашингтон за Украйна, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Министерството предупреди също, че действията на Вашингтон към Русия създават "реален риск" от пряк военен сблъсък между двете ядрени сили, съобщи агенция РИА Новости. "Исканията на САЩ за подновяване на инспекциите на руски обекти са откровено цинични", цитира агенцията изявлението на руското външно министерство, в което Вашингтон е обвинен и в стремеж да предизвика "стратегическо поражение" на Русия в Украйна.

Русия каза миналата седмица, че иска да запази в действие договора "Нов СТАРТ", който е последният останал договор за ограничаване на ядрените оръжия със САЩ, въпреки че обвини Вашингтон в деструктивен подход към контрола над въоръженията. "Руската страна още веднъж потвърждава неизменната си ангажираност с договора "Нов СТАРТ" като важен инструмент за запазване на стратегическата сигурност и стабилност", посочи в днешното си изявление руското външно министерство.

Заедно САЩ и Русия разполагат с близо 90 процента от ядрените бойни глави в световен мащаб. Бъдещето на договора "Нов СТАРТ" придоби допълнително значение във времена, когато руската инвазия в Украйна тласна двете ядрени държави по-близо до пряка конфронтация, в сравнение с всеки друг момент през последните 60 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай