Роден евродепутат се срещна със собствениците на Google

Роден евродепутат се срещна със собствениците на Google | StandartNews.com

В Европарламента чакат отговор от Twitter

При срещата си с граждани в Добрич евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев съобщи, че два пъти се е срещал със собствениците на световната търсачка Google. Целта на срещата е била ограничаване на разпространението на идеите на Ислямска държава чрез клипове в платформата за видео споделяне youtube, която е собственост Google.

"Заплахата е сериозна, като в клипове има директно пряка агресия, проповядване на ислям. Целта на всички колеги в ЕП да се ограничат и в срещите си със собствениците на Google видях, че се работи и се вземат мерки. За платформата има сформирани екипи, които работят 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата, но е трудно, защото ежеминутно се качват хиляди клипове. Разчита се на сигнали от потребители, като ежедневно постъпват по над 100 хил. сигнала за клипове с терористично съдържание. В 90 на сто от случаите тези сигнали са основателни. Само за 2014 г. от youtube са свалени над 14 млн. клипа", сподели Радев. Той подчерта, че се работи изключително внимателно, защото границата между пропаганда и новинарска насоченост е много тънка, като добави, че всички платформи поддържат тясна връзка със службите за сигурност.

"Прави впечатление, че все по-широко се използват от терористи за пропаганда и набиране на бойци дори от Европа социалните мрежи, както и за комуникация. В тази връзка, с колегите от Европаламента написахме писмо до Twitter, като чакаме до дни отговор. Ще се търси контакт и с другата широко популярна социална мрежа Facebook", коментира още Радев. Той сподели, че за първи път България е похвалена в техническия доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка в областта на правосъдието и вътрешния ред за пътя, по който се върви. В доклада се посочва, че има политическа воля, че правителството прави нужните реформи и се очаква оттук нататък да продължат реформите в съдебната система. Така че следващите няколко месеца ще са особено динамични от тази гледна точка, коментира евродепутатът.

"Всички европейски страни имат проблеми с корупцията и върховенството на закона, но на нас и Румъния ни е наложен механизъм и сме сочени. Промяната на Конституцията е малка част от всичко, което трябва да се направи в съдебната система. Не бива да се забравя електронното правосъдие, трябва да се подобрят условията в арестите и затворите, както и условията за работа на магистрати и служители на реда", каза още Емил Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай