Революция в Дубай! Махат важен данък, ето какво поевтинява

Правителството иска да направи емирството по-привлекателно за живеене и работа на чужденци

Революция в Дубай! Махат важен данък, ето какво поевтинява | StandartNews.com

Дубай започна новата година, като премахна данъка от 30% върху продажбите на алкохол и направи лицензите за алкохол безплатни. Това е очевиден ход за укрепване на статута си на водещ бизнес и туристически център в Близкия изток, предава Bloomberg.

Изправено пред нарастваща конкуренция от страна на съседи от Персийския залив като Саудитска Арабия и Катар, правителството въведе серия от правила през последните няколко години, за да стане емирството по-привлекателно за живеене и работа на чужденци.

Алкохолът е широко достъпен в Дубай. Но халба бира може да струва повече от 15 долара в ресторантите, а бутилка вино може да започва от над 100 долара. Това принуждава много жители да шофират до други емирства, като Ум ал-Куейн, на около 80 километра от Дубай, където цените са много по-ниски.

Един от двамата дистрибутори на алкохол в Дубай, Maritime and Mercantile International, пусна реклами, обявяващи край на тези дълги пътувания. Другият държавен дистрибутор на Дубай, African & Eastern, вече намали цените, за да отрази премахването на данъка върху продажбите, се казва в публикация в Instagram.

И двете фирми казаха, че лицензите за алкохол, които струват около $70 на година, вече ще бъдат безплатни. Те все още ще са необходими, защото Обединените арабски емирства ограничават мюсюлманите да купуват алкохол.

Още емигранти

Емигрантите съставляват повече от 80% от 10-милионното население на ОАЕ, като Дубай е най-големият град. Правителството на страната планира да привлече още милиони през следващите десетилетия.

През последните две години властите на ОАЕ въведоха набор от мерки, насочени към разхлабване на социалните ограничения. Премина се към работна седмица от понеделник до петък и беше прекратена забраната за неженени двойки да живеят заедно. Също така бяха облекчени имиграционните правила, включително въвеждането на „златни визи“, които позволяват на чужденците да работят, живеят и учат, без да се нуждаят от спонсор в страната.

Алкохолът все още е напълно забранен в Саудитска Арабия. В други страни от региона, включително Катар и Оман, той се облага с високи данъци.

Постъпленията от продажбата на алкохол са важен източник на приходи за правителството на Дубай. Все пак въздействието от намаляването им може да бъде компенсирано от 9% федерален корпоративен данък, който трябва да започне да действа от юни.

Бързото икономическо възстановяване на града от пандемията даде тласък на ключови сектори,  като туризма и недвижимите имоти, което вероятно ще помогне да се поеме част от недостига на приходи от алкохол.

Последната инициатива ще продължи една година и е описана като пробен период от ръководителите на индустрията, информирани за решението, съобщи Financial Times. Данъкът върху добавената стойност от 5% ще продължи да се начислява върху продажбата на алкохол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай