Разкритие. Удря ли турският ад по Вранча?

Топ експерт разкри има ли последствия от земетресението в Турция

Разкритие. Удря ли турският ад по Вранча? | StandartNews.com

" Източноанадолският разлом и Северноанадолският разлом са система от разломи, свързани с движенията на тектонските плочи, които се изследват от дълги години. Движението на Арабската микро плоча на север предизвиква избутване на Анадолската микроплоча предимно в посока запад – към Гърция. В двата клона на този разлом сравнително често са регистрирани земетресения с магнитуд над 7. Средностатистически това става на около 30 години. Можем да кажем, че по Източноанадолския разлом не е имало голямо земетресение от 1905 година."

Това каза пред ФАКТИ доц. д-р Ренета Райкова от катедра "Метеорология и геофизика" към Физическия факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски".

"В исторически план е имало земетресения с магнитуд 7,2 и 7,4 по тази част на Анадолския разлом. Говоря за района, където е сегашното земетресение. Имайте предвид, че трус с магнитуд 7,4, документиран през 1822 година, е една приблизителна оценка. Тогава не е имало сеизмометри и оценката на магнитуда е приблизителна.

Няма как този разлом да рефлектира върху Вранча, защото между него и Вранча има няколко други структурни тектонски единици, които един вид абсорбират напреженията, които са създадени около епицентралната област на това събитие.

При събитието с магнитуд 7,8 се натрупва допълнително напрежение в съседни област – и по-точно в краищата на разрушената област, което е активирало съседна зона. Това не е нещо странно, не е изолиран случай. Помните голямото японско земетресение през 2011 година.

Афтершоковата серия от събития продължава години. Но друго земетресение от подобен порядък никой не може да каже кога ще стане отново в района.

Системата „Земя“ е нелинейна система. Само статистически можем да кажем, че след около 30 години, но то може да бъде + или - 30 години, т.е. може да стане и утре, а може да станете и след 60 години. На този разлом - Източноанадолският, от 100 години не е имало значително земетресение. Трусът от 1939 година, който е бил със сила 7,9 е бил по северната част на разлома.

Анадолският разлом е хоризонтален трансформен разлом, при който двата болка се придвижват хоризонтално един спрямо друг. Имайте предвид, че Анадолският разлом е предимно в земната кора, тоест говорим за плитко земетресение.

При него разрушенията са концентрирани в епицентралната част. С увеличаване на разстоянието от епицентъра на земетресението щетите бързо намаляват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай