Разкриха най-големия страх на Путин. Няма прошка

"Индипендънт" повдигна завесата за отношенията в Кремъл

Разкриха най-големия страх на Путин. Няма прошка | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин "живее в страх за живота си", докато армията му отстъпва, каза високопоставен украински военен помощник, пише "Индипендънт".

По-рано този месец Русия обяви, че се оттегля от района на Херсон, отбелязвайки едно от най-неудобните поражения за Путин и потенциална повратна точка във войната, която достигна деветия си месец, предаде news.bg.

Загубата на Херсон, единствената регионална столица, превзета от Русия по време на конфликта, нанесе тежък удар на плановете за създаване на сухопътен коридор до Крим и осигуряване на водоснабдяване на контролирания от Русия полуостров.

"Путин много се страхува, защото в Русия няма прошка за царете, които губят войни", каза пред The ​​Times Олексий Арестович, съветник на началника на кабинета на украинския президент.

"Сега той се бори за живота си. Ако той загуби войната, поне в съзнанието на руснаците, това означава край. Краят му като политическа фигура. И вероятно във физически смисъл".

Победата на Украйна над Херсон дойде след поредица от унизителни отстъпления на силите на Кремъл в регионите Харков и Донбас. "Това принуди дори хора, които са много лоялни към Путин, да се съмняват, че могат да спечелят тази война", каза Арестович.

Освобождаването на Херсон е предизвикало подновени руски удари по инфраструктурата на страната и планове за нова офанзива от Беларус, руски съюзник на север от Украйна. Войските на Путин настъпиха към Киев от Беларус по време на ранните етапи на войната, но бяха принудени да отстъпят след твърда съпротива.

Украинските власти започнаха да евакуират цивилни от наскоро освободените части на областите Херсон и Николаев, опасявайки се, че липсата на топлина, електричество и вода поради руския обстрел ще направи условията на живот твърде трудни тази зима.

Световната здравна организация (СЗО) казва, че милиони хора в Украйна ще бъдат изправени пред "животозастрашаващи" условия през следващите месеци, като жителите на южните региони са призовани да се преместят в по-безопасни райони в централните и западните части на страната.

Арестович повтори целта на Украйна да си върне цялата земя, завзета от Русия, включително Крим, черноморския полуостров, който беше анексиран от Кремъл през 2014 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай