Путин с остро предупреждение към Армения, плаши с последствия

Армения е традиционен съюзник на Русия, но връзките им се обтегнаха заради Украйна

Путин с остро предупреждение към Армения, плаши с последствия | StandartNews.com

Властите в Русия са предупредили Армения, че ще има "сериозни последствия", ако Ереван приеме юрисдикцията на Международния наказателен съд (МНС), който издаде заповед за арест на президента Владимир Путин, съобщи Ройтерс, като се позовава на РИА "Новости".

МНС издаде заповедта този месец, като обвини Путин в незаконно депортиране на стотици деца от Украйна, което е военно престъпление. Кремъл осъди решението, определяйки го като политическо и заяви, че то няма сила.

Армения е традиционен съюзник на Русия, но връзките им се обтегнаха след началото на руското нашествие в Украйна. Ереван се приближава към присъединяване към Римския статут, което би поставило страната под юрисдикцията на МНС.

РИА "Новости" цитира източник от руското външно министерство, който заявява, че Москва смята плановете на Армения за присъединяване към МНС за "неприемливи". Русия е предупредила, че ако арменските власти продължат да следват този план, който трябва да бъде одобрен от арменския парламент и Конституционния съд, това ще доведе до "изключително негативни последствия".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай