Путин резна главата на втори генерал. Армията се разбунтува

Войниците си искат легендарния командир

Путин резна главата на втори генерал. Армията се разбунтува | StandartNews.com

Владимир Путин резна главата на втори генерал. Любимият на войниците генерал-майор Иван Попов, командващ 58-а армия на Обединените въоръжени сили на Русия, е отстранен от длъжност заради критики към руското Министерство на отбраната. Той заяви, че е влязъл в конфликт с "висшето си началство".

Гласово съобщение на Попов, което вероятно първоначално е било предназначено само за другарите му по служба, бе публикувано в канала му в Telegram от депутата от Държавната дума Андрей Гурульов, който в миналото също е командвал 58-а армия. В съобщението си Попов казва по-специално, че "с висшестоящото началство е възникнала трудна ситуация, в която е трябвало или малодушно да се мълчи и да се каже онова, което те са искали да чуят, или да се назовават нещата с имената им". Попов е решил да не мълчи, пише dir.bg.

По думите му, генералът "твърдо" е изложил пред ръководството проблемите на руската армия, свързани с "бойната работа" и снабдяването. "Заострих вниманието върху най-важната трагедия на съвременната война - това е липсата на контрабатарейна борба, липсата на станции за артилерийско разузнаване и масовата гибел и ранявания на нашите с вас братя от артилерията на противника", казва Попов.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов заяви на 4 юли, че задача номер едно на украинските въоръжени сили на новия етап от настъплението в южната част на страната е "максимално унищожаване [с артилерийски огън] на живата сила, техниката, складовете за гориво и боеприпаси, командните пунктове, артилерията и силите за противовъздушна отбрана на руската армия. Последните няколко дни [в този смисъл] бяха особено плодотворни." В същото време бяха публикувани десетки видеоклипове на артилерийски удари на ВСУ в руския тил, включително и на 58-а армия.

След това Попов е отстранен от длъжност. Според генерала заповедта за отстраняването му е била "скалъпена бързо, за един ден". "Нашата армия не можа да бъде пробита откъм фронта от военнослужещи от украинските въоръжени сили, бяхме ударени отзад от нашия старши началник, предателски и подло обезглавявайки армията в най-трудния и напрегнат момент", казва той.

58-а армия, която Попов командва, е едно от най-големите и боеспособни формирования в руските въоръжени сили. В руските войски армията е оперативно обединение, състоящо се от съединения (дивизии, бригади, усилващи и обслужващи части), а над нея в армейската йерархия стои военният окръг. 58-а армия взема активно участие във военния конфликт в Южна Осетия през 2008 г., а по време на Втората чеченска война е в основата на обединената групировка. В началото на руската инвазия в Украйна 58-а армия е в основата на войските, които извършиха пробив към десния бряг на река Днепър и Мариупол, а през лятото на 2023 г. поема основният удар на контранастъплението на украинската армия.

Руското министерство на отбраната не е обявило официално никакви размествания в командването на 58-а армия. След началото на инвазията в Украйна кадровите назначения в руските въоръжени сили се обявяват официално или с голямо закъснение, или стават известни по друг начин. Така, в частност, Министерството на отбраната не е обявило, че Попов е назначен на длъжността командващ на 58-а армия, но от юни 2023 г. той се споменава в сводките на военното ведомство в това си качество. Министерството на отбраната на Русия не е коментирало съобщението на Попов.

Генерал-майор Иван Попов използва позивна "Спартак" и съответно нарича подчинените си "гладиатори". 48-годишният Попов е служил във войските на Севернокавказкия военен окръг на различни длъжности, като е започнал като командир на взвод. През 2016 г. е назначен за командир на 33-та отделна мотострелкова бригада. В откритите официални източници информацията за него е оскъдне. "Военният кореспондент" Владислав Шуригин споменава, че Попов "е бил с войниците си от първите дни на войната, бил е тежко ранен, но се е върнал в строя".

Т.нар. "Военните коресподенти" са възмутени от уволнението на Попов. Същият Шуригин окачествява случилото се като "ужасен удар за цялата армия". Александър Коц пише, че е чул "положителни отзиви" от подчинените на Попов, като прави уговорката, че "не познава цялата предистория на ситуацията" и допуска, че бившият командир на 58-а армия може да бъде назначен на някакъв друг висок пост. Роман Сапонков нарича случилото се "чудовищна терористична атака срещу морала в армията" и "саботаж" и пише, че "хора с безлични рибешки очи свалят един боен генерал". Михаил Звинчук, водещ канала в Telegram "Рибар", пише, че Попов "се ползва с колосална подкрепа от личния състав" и новината за отстраняването на "простия" и "разбираем" честен генерал Попов "силно деморализира бойците на фронтовата линия".

Политиците и пропагандистите са недоволни това, че съобщението на Попов е било публикувано. Сенаторът Андрей Турчак заяви, че обръщението му не е публично. Според Турчак то е било публикувано в затворени чатове на командири и бойци от 58-ма армия, а "депутатът" Гурульов някак си го е получил и "направил от него политическо шоу". "Съвестта на Иван [Попов] е чиста. Родината може да се гордее с такива командири", пише сенаторът. Постът на Турчак беше репостнат в Telegram и от пропагандистката Маргарита Симонян.

Комитета по отбрана на Държавната дума на Русия смята, че изявлението на Попов "трябва да бъде разгледано". "Това е изявление от частен характер, има различни съждения, водят се бойни действия", заяви генерал-полковник Виктор Заварзин, член на комитета по отбрана. "Всеки случай изисква индивидуален подход. Може би има грешка в съжденията, може би в оценките. Трябва да се прецени", добави той. Неговият колега в парламентарната комисия Андрей Картаполов също заяви, че обръщението на Попов "е чуто, видяно и по него се бъдат взети мерки от онези, които следва да ги вземат".

Много от коментиращите обръщението на Попов по един или друг начин припомнят бунта на Пригожин. Така например Михаил Звинчук, пише, че "след бунта на Пригожин започна "лов на вещици" и отново водещ стана принципът "съобщаваш за проблем - обявяват те за враг". Според Звинчук "висшите началници" от обръщението на Попов - това е началникът на руския Генерален щаб Валерий Герасимов. Той беше публично критикуван от Пригожин. "Конфликтът между Попов и Герасимов подчертава главното: липсата на единство в руските въоръжени сили", отбелязва той, цитиран от "Медуза".

Най-малко 13 висши офицери от руската армия са били задържани за разпит след бунта на основателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, пише в. "Уолстрийт Джърнал", позовавайки се на свои източници. ФСБ е започнала арестите няколко часа след началото бунта на Пригожин, твърдят събеседниците на вестника. Задържанията се извършват, за да се "прочистят редиците", казва един от източниците. Според изданието около 15 руски офицери вече са били отстранени от длъжност или уволнени.

Сред задържаните от ФСБ е и командващият руските ВКС и заместник-командващ на руските войски в Украйна армейски генерал Сергей Суровикин, твърдят източниците на американското издание. Те казват, че генералът е задържан в Москва, но не е в предварителния арест, като същевременно е разпитван многократно за метежа. Един от източниците е заявил, че Суровикин е знаел за плановете за бунт, но не е участвал в тях. Срещу Суровикин не са повдигнати обвинения. Източници твърдят, че генералът може да бъде освободен веднага щом руският президент Владимир Путин реши как да реагира на последиците от бунта.

Сергей Суровикин не се е появявал на публично място, откакто сутринта на 24 юни записа обръщение към наемниците от ЧВК "Вагнер", в което ги призова да "спрат", а за ареста му писаха редица издания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай