Путин хвърли обвинение за взривовете на "Северен поток"

На 26 септември 2022 г., няколко необясними подводни експлозии разкъсаха газопроводите

Путин хвърли обвинение за взривовете на "Северен поток" | StandartNews.com

Взривовете, които унищожиха газопровода "Северен поток", свързващ Русия и Европа, не биха могли да бъдат извършени без подкрепата на някое правителство.

Това каза в сряда руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

По думите му, исканията на Москва да се присъедини към разследването на инцидента, станал през септември 2022 г., са били игнорирани, пише news.bg.

Москва не за първи път отправя подобни обвинения. По-рано Русия обвини конкретно Съединените щати и Великобритания за взривовете. Те отрекоха да са замесени.

На 26 септември 2022 г., няколко необясними подводни експлозии разкъсаха газопроводите "Северен поток 1" и новоизградения "Северен поток 2", които свързват Русия и Германия през Балтийско море.

Взривовете станаха в икономическите зони на Швеция и Дания, като и според двете страни те са били умишлени. Все още обаче не е установено кой е извършителят. Двете страни и Германия разследват инцидента.

Руското външно министерство обвини и трите страни в умишлено забавяне и в опит да прикрият кой стои зад атаката. 

По време на разследването дори бе намерена и българска следа. 

В сряда, "Северен поток" бе коментира от руските власти и във връзка с повредата на газопровода между Естония и Финландия. 

"Нямам техническа информация, не знам дали нашите специални служби разполагат с такава, но, разбира се, това е доста обезпокоителна новина", посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по въпроса.

Той припомни, че в Балтийско море е имало опасни прецеденти - взривовете на газопроводите "Северен поток" през септември 2022 г., за които Москва обвинява САЩ и Великобритания, но двете страни отричат да са замесени.

"Знаем, че вече са създадени опасни прецеденти за извършване на терористични атаки срещу критични инфраструктурни обекти в Балтийско море, имам предвид атаките срещу газопроводите "Северен поток", отбеляза Песков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай