Прокурори разследват Боинг и модела 737 МАХ

Необичайното в случая е, че разследването на департамента е съпътствано от призовка от прокуратурата

Прокурори разследват Боинг и модела 737 МАХ | StandartNews.com

Прокурори в САЩ започнаха разследване на Боинг заради модела пътнически самолет 737 МАХ, пише вестник Гардиън.

След 2 фатални катастрофи и стотици жертви в рамките на 5 месеца, Департамента по транспорта започна разследване на компанията Боинг и главния авиорегулатор на САЩ, който е дал позволение 737 МАХ да влезе в употреба.

Необичайното в случая е, че разследването на департамента е съпътствано от призовка от прокуратурата, която изисква кореспонденция, имейли и други съобщения, свързани с разработката на 737 МАХ. Съмненията на прокуратурата се подхранват от изказвания на инженер в интервю за Уошингтън пост.

Той твърди, че Федералната авиационна служба, която трябва да оцени годността на самолета, е бързала да даде положителни оценки, за да бъдат спазени крайни срокове на Боинг. Първата катастрофа на 737 МАХ показа, че нововъведена система за автоматично предотвратяване на загуба на скорост поради прекалено голям ъгъл на атака (MCAS), е допринесла за падането на самолета на Лайън еър.

Грешните показания на само един сензор, карали автоматичната система на няколко пъти да накланя носа на самолета на долу, докато пилота се опитвал да го насочи нагоре. Системата променила и позицията на опашката, пак с цел насочването на самолета към земята. Първоначалните данни от "черните кутии" на катастрофиралия в Етиопия 737 МАХ показват подобно поведение на самолета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай