Пожар избухна в затвор в Сибир

Пожарът е избухнал след бунт на затворници, обвинили охраната в малтретиране

Пожар избухна в затвор в Сибир | StandartNews.com

Големи части от затвор в Сибир бяха обхванати от пожар след като затворници се разбунтуваха, обвинявайки охраната в малтретиране. Районът около Наказателната колония № 15 в Ангарск е запечатан. Около него са разположени хора от силите за сигурност. Съобщава се за жертви, но броят им все още не е уточнен.
От управлението на местата за излежаване на наказания заявиха, че затворниците са "нападнали охранител", който е трябвало да бъде отведен в болница. Властите заявиха, че вълненията на затворниците са под контрол, следователите са започнали разследване.
Правозащитни групи обаче заявиха, че безредиците са избухнали, след като затворник е бил пребит от служител.Група публикува линк към видеоклип на затворник с кървави превръзки около ръката. В  клипа затворникът казва, че е бил душен и пребит от служители на охраната и след това е нарязал китките си в знак на протест.
Говорител на групата "Сибир без мъчения" заяви пред АФП, че части за борба с безредиците са обградили затвора и на местата е бушувал пожар. Разрушени са три сгради, включително фабрика за дърворезба, съобщава държавната информационна агенция ТАСС.
В затвора, който е разположен на 4000 км. източно от Москва, наказания излежават около 1200 затворници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай