Повечето жертви в Скопие намерили смъртта си в своите коли

Повечето жертви в Скопие намерили смъртта си в своите коли | StandartNews.com

Най-много жертви бурята в Скопие и околностите е взела сред хората, които са били в автомобилите си на пътя и са изчаквали тя да отмине. Това стана ясно от думите на шефа на родната ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов пред Нова телевизия. Той бе в Македония за оказване на помощ на местните власти за справяне с бедствието.

Припомняме, че наводненията предизвикани от бурятав събота срещу неделя, отнеха живота на 22 души, шестима остават в неизвестност, а в района на македонската столица е обявено бедствено положение за период от две седмици. България изпрати екипи и специализирани автомобили, за да помогнат за издирването на хора и справянето с последствията от потопа в западната ни съседка.

„Калният поток, който е преминавал през магистралата, идва внезапно. Спрелите коли стават обект на тази кална маса. Вярно е, че най-много са жертвите в автомобилите, които са спрели, за да изчакат да отмине силната буря", обясни още гл. комисар Николов.

„Мащабите на бедствието в Македония са няколко пъти по-големи отколкото потопа във варненския квартал „Аспарухово". В „Аспарухово" бяха арогантни нещата - в самото дере имаше къща, което доведе до наводнението. А в Скопие според мен кварталът е презастроен. Имат канализация, но колко добре работи, не мога да кажа", добави гл. комисар Николов.

Хората от Скопие от 70 години насам не помнят да е имало такъв пороен дъжд. „Там нормално повече от 30 литра/кв. м не са падали. А за около час и половина-два сега са паднали около 93 л/кв.м. Цалата северозападна част на Скопие е засегната. Там са седем квартала и три села. Най-тежките поражения не са точно там. Малко над магистралата са селата, понесли най-големи щети", добави гл. комисар Николов.

„Ако в София падне дъжд, подобен на този в Скопие, ще се наводнят няколко подлеза, тук-там някои сгради и нищо повече. При нас нещата стоят много по-добре", каза още гл. комисар Николай Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай