Полицията в Хонг Конг арестува стотици демонстранти

Полицията в Хонг Конг арестува стотици демонстранти | StandartNews.com

Хонг Конг. Полицията в Хонг Конг е арестувала над 500 протестиращи, които организираха продемократична седяща стачка в бизнес район на града, предаде Би Би Си.

Демонстрантите са били арестувани за незаконно събиране и възпрепятстванр на полицаите, съобщиха от полицията.

Демоснтрацията се случва след като десетки хиляди маршируваха във вторник в това, което се описва като най-големия про-демократичен митинг в града през последното десетилетие.

Ежегодната демонстрация, отбелязваща деня, е който Хонг Конг е върнат на Китай през 1997 г., поиска пълна избирателна свобода.

В шествието според организатори са участвали над 510 000 души, а според официалните власти над 98 600.

Част от протестиращите опитаха да организират седящ протест след приключването му. Акцията е най-голямото предизвикателство към управлението на Китайската комунистическа партия от над десетилетие, отбелязва Ройтерс.

Мнозина протестиращи опитаха да се хванат за ръце, за да попречат на полицаите да ги разпръснат. Сред над 1000-та души, опитали да продължат протеста, имаше предимно студенти, но и по-възрастни хора.

Протестът заплашваше да попречи на началото на днешния работен ден във финансовия център на Хонг Конг. Някои от сградите бяха оградени с полицейски бариери.

В речта си по случай годишнината от връщането на Хонг Конг на Китай главният администратор на Хонг Конг Лян Чжънин призова населението да избягва действия, които могат да подкопаят стабилността и процъфтяването на Хонг Конг.

Основното искане на демонстрантите в тазгодишния протест беше за повече демократичност в изборите за лидер на местното правителство. Китай се ангажира да даде възможност през 2017 г. главният администратор на Хонг Конг да бъде избран чрез всеобщи избори, но изключи възможността за номиниране на кандидати от гражданите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай