Великобритания изпрати принц Филип

Съпругът на кралица Елизабет Втора почина на 9 април на 99-годишна възраст

Великобритания изпрати принц Филип | StandartNews.com

Великобритания се сбогува с принц Филип. Съпругът на кралица Елизабет Втора почина на 9 април на 99-годишна възраст. Заради пандемията той бе изпратен в тесен семеен кръг, само четири дни преди рождения на кралицата, която навършва 95 години на 21 април.

В месеците преди да издъхне, здравето на Филип постепенно се влошаваше. В началото на март той претърпя сърдечна операция в лондонската болница "Сейнт Бартоломю", след което бе преместен в частната клиника "Крал Едуард Седми" за лечение на инфекция, за която беше оповестено, че не свързана с Ковид-19.

След общо четириседмичния му престой по здравни заведения, през който бе посещаван единствено от сина си Чарлз, той бе изписан и транспортиран обратно при съпругата си в замъка Уиндзор, където двамата прекараха по-голямата част от пандемията. Именно там той посрещна своя край.

Оттогава цялото Обединено кралство е потънало в траур, а сега милиони очи са приковани към малкия екран, чакайки последната си възможност да се сбогуват с един от най-обичаните членове на кралското семейство, отдавайки му заслужена почит.

Траурната процесия започна, след като тялото на Филип бе изнесено от сградата на кралската резиденцията до главния ѝ вход, където чакаше специално модифициран тъмнозелен автомобил-катафалка, проектиран с помощта на самия херцог, за да бъде пренесен на краткото разстояние до параклиса "Сейнт Джордж".

Децата на покойника - принц Чарлз, принц Андрю, принц Едуард и принцеса Ана, заедно с внуците принц Уилям, принц Хари и синът на принцеса Ана - Питър Филипс, следваха катафалката "Ленд роувър" в процесията до параклиса "Сейнт Джордж". Фактът, който привлече вниманието, бе, че Уилям и Хари не вървяха един до друг - между тях беше Питър. Кралица Елизабет се придвижи с лимузина, която също беше част от траурната процесия.

В маршрутът се включиха още представители на Кралския флот, Кралските морски пехотинци, 4-ти Батальон, Кралския полк на Шотландия и Кралските военновъздушни сили. През цялото време от източната поляна звучаха оръжейни оръжейни салюти на Кралската конна артилерия, придружени от звуците на биещата на върха на кулата "Кърфю" камбана, намираща се в западния край на замъка.

В двореца Уиндзор влязоха представителни части на всички видове войски на Обединеното кралство за траурната церемония на съпруга на кралица Елизабет Втора. Сред тях бе и военният оркестър на ВВС. Филип е бил маршал в британските военновъздушни сили и има свидетелство за правоуправление на 59 самолета. Принцът е искал на погребението да се чества единението на всички видове войски, макар да е служил във военноморските сили. Желанието му е изпълнено.

В 17:00 часа в памет на херцога се проведе минута мълчание в цялата страна, докато пренасяха ковчега му по стълбите на храма. След това тленните останки на принц Филип бяха внесени в "Сейнт Джордж", където ги чакаха членовете на кралското семейство, които не ги съпроводиха пеша. Единствено членовете на фамилията и частният секретар на херцога влязоха в параклиса, като останалата част от шествието остана отвън.

Всички присъстващи носеха защитни маски и спазваха социална дистанция. Нито един от опечалените не носеше военна униформа. Това решение на самата кралица мнозина разчитат като жест към принц Хари, който вече няма право да облича униформа заради отказа му да изпълнява задълженията си като член на британското кралско семейство.

Хор от четирима души изпълни произведения, подбрани предварително от принц Филип, сред които химна на Военноморския флот, опус на Бенджамин Британ, поръчан от херцога на Единбург специално за "Сейнт Джордж" и кантата, поръчана по повод 75-ата годишнина на съпруга на кралицата.

Тялото на принца ще остане да лежи в параклиса, но това няма да бъде последният му дом, понеже там ще дочака края на земния път на своята кралица, с която ще бъдат погребани заедно в гробница, намираща се в градините Фрогмор - както се случи в миналото с кралица Виктория и принц Алберт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай