Почина бившият US посланик у нас Джеймс Пардю

Той бе роден през 1944 г. в Мемфис

Почина бившият US посланик у нас Джеймс Пардю | StandartNews.com

Бившият американски посланик в България Джеймс Пардю / 2002 – 2005/ е починал, съобщава akansasonline. Според изданието Пардю е починал в сряда на 77 години, предаде БГНЕС.

Роденият през 1944 г. в Мемфис Пардю бе сред най-активните американски дипломати на Балканите. Той беше част от екипа на друг голям американски дипломат Ричард Холбрук. Двамата участваха в изработването на Дейтънското мирно споразумение през 1995 г., което сложи край на войната в Босна и Херцеговина.

Пардю участва и в изработването и подписването на друго споразумение на Балканите - Охридското, което пък сложи край на едногодишния конфликт в Македония през 2001 г. Той води преговори и със сръбския диктатор Слободан Милошевич по време войната в Косово.

Преди дипломатическата си кариера в продължение на 28 години Пардю е офицер във военното разузнаване, като се издига до директор на външното разузнаване в Пентагона. Има чин полковник. Джеймс Пардю имаше бакалавърска степен по журналистика и магистърска по политически науки. И след оттеглянето си от активната политика той продължаваше да коментира и анализира събитията на Балканите, включително и в България, припомня Actualno.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай