Неделя,

Пицарии се отказват от доматите, с какво ще ги заместят

От: Иван Ангелов, сн. Pixabay -
3450
Пицарии се отказват от доматите, с какво ще ги заместят
A
A
A

Във Великобритания италианските ресторанти трябва да се откажат от доматите в ястията си заради недостига им и растящите цени, пише "Гардиън", цитиран от БГНЕС.

„Пригответе се за паста без домати и за бяла пица. Италианските ресторанти в цяла Великобритания са принудени да ограничат употребата на домати, да повишат цените, а в някои случаи дори да премахнат „Pastа al Pomodoro“ от менюто поради нарастващите цени“, пише в статията.

Според Федерацията на италианските готвачи във Великобритания (FIC UK) цената на доматите се е увеличила четири пъти през последната година: от 5 на 20 паунда за кутия. Цената на марулята айсберг също се увеличи рязко: от 7 на 22 паунда за кутия. Според председателя на федерацията Енцо Оливери редица италиански ресторанти може да затворят заради покачването на цените и Брекзит. „Не виждам света в края на тунела“, каза той. Оливери добави, че правителството в настоящата ситуация трябва да въведе таван на цената на доматите.

По-рано "Дейли Телеграф" съобщи, че жителите на Великобритания са изправени пред недостиг на домати поради ниската реколта в страните доставчици.

През зимата те доставят продукти от Мароко, Холандия и Испания. След Брекзит се разчиташе особено на внос от Мароко. Но тази година реколтата в северноафриканската страна пострада от наводнения и ниски температури, а в Испания от продължително студено време. Това се отрази и на въвеждането на по-строги ограничения върху износа от Мароко и повишаването на цената на стоките след ескалацията на конфликта в Украйна.

Редица британски вериги супермаркети въведоха ограничения за няколко вида плодове и зеленчуци. Например Asda е ограничила продажбите на домати, чушки, краставици, марули, марули в торбички, броколи, карфиол и малини. В супермаркетите на друга британска верига Morrisons е възможно да закупите само две единици от следните стоки: домати, краставици, салата, пипер.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com