Паника в Индия: Над 10 000 вече са мъртвите  птици

Не птичи грип, а ботулизъм е причина за смъртта им

Паника в Индия: Над 10 000  вече са мъртвите  птици | StandartNews.com

 

Над 10 000 вече са умрелите прелетни птици до езерото Самбар в Индия.  От седмица масова истерия е обхванала местните жители, които не смогват да изнесат труповете, а властите в щата Раджастан са все по-обезпокоени от мистерията, съобщи телевията NDTV.

Птиците започнаха да умират от миналия понеделник в непосрредствена близо до най-голямото солено езеро в Индия – до Джейпур. Това е и мястото, където зимуват десетки хиляди прелетни птици.

Горското министерство първоначално обяви, че причината за смъртта е птичи грип. Но след поредица от проби властите се поправиха и казаха, че според тях причината може да е птичи ботулизъм, който се появява, когато птиците се хранят с токсични вещества.

70-членен екип на министерството за управление на бедствията  е край езерото Самбар в опит да анализира ситуацията. Присъствието им и мъртвите птици създадоха масова паника сред местното население. Хората нямат разумно обяснение и твърдят, че никога преди толкова птици не са се разболялави.

В петък ситуацията ескалира и главният министър на Раджастан Ашок Гелок обяви, че смъртта на птици в близост до езерото е изключително тревожна, а опазването на флората и фауната остава един от приоритетите на неговото правителство.

Върховният съд разпита местното правителство за причините за смъртта на тези птици, но не получи задоволително обяснение и определи 22 ноември като следваща дата за изслушване.

Междувременно министърът на горите на Индия Сухрам Вишной, който дойде на  мястото, заяви, че около 150 души, включително членове на общински корпорации и полиция се присъединват към местните екипи около езерото.

"Беше потвърдено, че не птичият грип е този, който убива птици. Очакваме обаче доклади. Подобен инцидент е регистриран за първи път в Индия", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай