Отлагат най-значимия фест на киното в света

Кинофестивалът в Кан беше отложен за месец юли

Отлагат най-значимия фест на киното в света | StandartNews.com

Кинофестивалът в Кан, най-значимият фест на киното в света, който по традиция се провежда през месец май, беше отложен за месец юли заради пандемията от новия коронавирус, обявиха организаторите, цитирани от Франс прес.

"Както беше обявено миналата есен, Международният кинофестивал в Кан си запазваше възможността да промени датите на провеждането си в зависимост от развитието на световната здравна обстановка. Първоначално планиран да се състои от 11 до 22 май 2021 година, кинофорумът ще бъде проведен от вторник 6 юли до събота 17 юли 2021 г.", уточниха в съобщение за медиите организаторите.

През 2020 година кинофестивалът в Кан беше отменен заради пандемията, като част от планираните ленти бяха показани в други фестивали или на тематични прожекции в кинотеатрите. Тогава организаторите публикуваха списъка на 56-те пълнометражни кинотворби, които бяха част от официалната селекция за 2020. Едно символично издание се състоя през есента с прожекцията на четири филма, взети от споменатата селекция.

Тази година, първият кинофестивал в календара, този в Берлин, се отказа от класическия си формат. Кинофорумът беше отложен за месец март, а конкурсната програма ще се проведе онлайн заради пандемията. Прожекции за публиката ще се проведат през юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай