Откриха живо бебе под руините в Непал (ОБЗОР)

Откриха живо бебе под руините в Непал (ОБЗОР) | StandartNews.com

Мъж оцелял 80 часа, като пил от собствената си урина

Спасителите в Непал откриха жив човек под развалините на рухнала сграда, като се оказа, че той е прекарал там 80 часа, предаде Ройтерс. По време на тежкото земетресение от 7,8 по Рихтер, което уби над 5500 души, 28-годишният Риши Ханал се намирал на втория етаж на сградата, която рухнала върху него. След като спасителните екипи го засекли, им отнело 5 часа, за да успеят да го измъкнат. Оцелелият признал, че е пил урината си, за да оцелее през трите дни, по време на които бил затрупан. Той разказва, че бил заобиколен от трупове, от които се разнасяла непоносима миризма. Мъжът обаче не загубил надежда, че ще бъде спасен. Спасителните екипи от непалската армия успяха да спасят и четиримесечно бебе, затрупано под друга сграда. Малкото момченце прекарало 22 часа под руините, но въпреки това е невредимо и със стабилни показатели. След подробен преглед е установено, че бебето няма сериозни наранявания, а спасителите му описват случилото се като чудо. По непотвърдена информация в началото не се е знаело дали момченцето е оживяло след срутването и екипите спрели да претърсват останките от сградата. Няколко часа по-късно обаче от руините се чул бебешки плач, което накарало армията да се върне и да го спаси. Преди това екипите спасиха и мъж, останал затрупан 60 часа.

Междувременно началникът на отдела за управление на кризите и катастрофите към непалското министерство на вътрешните работи Рам Кумар Дахал призова "чуждестранните приятели" на страната да изпратят храни, палатки, лекарства за бедстващите, както и да предоставят план за справяне с пораженията от бедствието, защото самите власти в Непал не били способни сами да съставят такъв план. Дахал посочи, че непалците имат спешна нужда и от дюшеци, одеяла, от уреди за готвене, от суха храна. Страната се нуждае и от ортопеди, невролози, хирурзи, анестезиолози, от антибиотици, от оборудване за извършване на операции и дори от легла за болните. Непалският представител посочи, че властите не искат в страната да бъде доставяна помощ, от която те не се нуждаят сега. Той подчерта, че Непал има нужда и от пари, за да се справи с катастрофата. Еврокомисарят за хуманитарната помощ Христос Стилианидис, съобщи, че заминава за опустошената от бедствието страна.

Докато разпределението на международната помощ среща спънки, над 250 000 жители са напуснали Катманду заради недостиг на вода и храна. Според властите броят на напускащите може да се увеличи и да достигнат до 300 000 души. Непалски части за борба с безредиците се намесиха в Катманду, за да потушат протеста на гневни непалци, опитващи се да намерят автобус, за да напуснат града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай