От ЕС настояват САЩ да изнася петрол и газ за Европа

От ЕС настояват САЩ да изнася петрол и газ за Европа | StandartNews.com

Брюксел. САЩ трябва да се ангажират с износ на петрол и природен газ за Европа като част от усилията за създаване на трансатлантическа зона за свободна търговия на фона на геополитическата ситуация в Европейския съюз (ЕС). Това заяви коментира досегашният еврокомисар по търговските въпроси Карел де Гухт, пише "Ройтерс".

По думите му напрежението между Русия и Запада за бъдещето на Украйна кара ЕС да поднови усилията си да сложи край на десетилетията зависимост от руския газ. Решение може да бъде по-големият достъп до значителните американски ресурси.

Отмяната на 40-годишната американска забрана за износ на петрол и постигането на споразумение за експорт на черно злато в Европа може да окаже натиск върху руския президент Владимир Путин чрез спад на световните цени на суровината, допълва Ройтерс.

Карел де Гухт, който снощи говори пред журналисти във Вашингтон,каза, че за ЕС е важно възможно най-скоро да бъде приета позиция по енергийното споразумение.

Не мога да си представя, че може да има Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) без такива (енергийни) клаузи, допълни той.

Де Гухт е във Вашингтон за среща с представителя на САЩ за външната търговия Майкъл Фроман преди преговорите по търговското споразумение по-късно този месец, чиято цел е да се интегрират двата пазара, възлизащи на половината от световната икономика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай