Осъдиха Тръмп за сексуален тормоз. Ето колко ще плати

Случката е от пролетта на 1996 г.

Осъдиха Тръмп за сексуален тормоз. Ето колко ще плати | StandartNews.com

Доналд Тръмп е малтретирал сексуално Е. Джийн Карол в съблекалнята на луксозен универсален магазин през пролетта на 1996 г. Това отсъди федерален съд в Манхатън. Оттам постановиха бившият американски президент да изплати 5 милиона долара обезщетение за побой и клевета на потърпевшата, предаде CNN.

Карол твърди, че Тръмп я е изнасилил в универсалния магазин Bergdorf Goodman и след това я е наклеветил, когато, отричайки твърдението й, казвайки, че тя не е негов тип и предположил, че тя е измислила историята, за да увеличи продажбите на книгата си. Тръмп отрече всички обвинения.

Карол заведе делото миналия ноември съгласно „Закона за оцелелите пълнолетни в щата Ню Йорк“ – щатски законопроект, който откри възможност за обвинения в сексуално насилие като тези на Карол с отдавна изтекла давност. Тръмп не присъства на процеса. Като всеки ответник по гражданско дело, той не е длъжен да се явява в съда за съдебен процес или каквото и да е производство и има право да не свидетелства в своя защита, нещо, от което той се възползва.

Членовете на журито установиха, че Тръмп не е изнасилил Карол, а я е малтретирал сексуално и присъдиха обезщетение от 2 милиона долара за обезщетение и 20 000 долара за наказателни щети за повреда. Журито присъди 1 милион долара обезщетение, 1,7 милиона долара за възстановяване на репутацията и 280 000 долара наказателни щети. Журито стигна до присъдата си след малко по-малко от три часа разисквания. Съдия Люис Каплан разпусна съдебните заседатели след присъдата и ги информира, че вече имат право да се идентифицират публично, ако решат. Съдията обаче ги посъветва да замълчат. „Моят съвет към вас е да не се идентифицирате. Не сега и не за дълго време“, каза Каплан. „Ако избирате да говорите с другите и да се идентифицирате пред другите, съветвам ви да не идентифицирате никой друг, който е участвал в това жури. Всеки от вас дължи на другия това, което реши за себе си“, каза той.

Actualno.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай