ООН скочи срещу престъпленията в КНДР

ООН скочи срещу престъпленията в КНДР | StandartNews.com

Женева. Масови злоупотреби с човешките права, които представляват престъпление срещу човечеството са извършвани в Северна Корея. Това сочи доклад на комисията за разследване към ООН, която подчерта, че престъпленията трябва да бъдат предадени на Международния наказателен съд.

 

Докладът е от 372 страници и е резултат от продължило една година разследване, което почива на свидетелските показания на повече от 80 души, избягали от страната и изслушани в четири страни - Южна Корея, Япония, Великобритания и САЩ.

 

Разказите им свидетелстват за мъчения, глад и масови екзекуции от режима на КНДР.

 

"В много от случаите нарушенията на човешките права, констатирани от комисията, представляват престъпления срещу човечеството", се посочва в доклада. "Това не са просто ексцесии на държавата, а основни компоненти на една политическа система, отдалечила се от идеалите, върху които твърде, че е основана", съобщава БНР.

 

"Както каза един от свидетелите, в някои отношения това, което ни се е случило, е по-лошо от Аушвиц. Сякаш ни подготвяха за неизбежна смърт. Втората световна война ни научи, че не трябва да има повече такива лагери и ако международната общност е вярна на принципите на ООН, ще обърне сериозно внамине на това", споделя главният разследващ и ръководител на мисията Майкъл Кърби.

 

Според Майкъл Кърби севернокорейският лидер Ким Чен Ун може да е лично отговорен за извършените престъпления срещу човечеството.

 

Докладът ще бъде представен за обсъждане от Съвета по правата на човека в Женева на 17 март.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай