Оланд иска намаляване на регионите на Франция

Оланд иска намаляване на регионите на Франция | StandartNews.com

Париж. Френският президент Франсоа Оланд излезе с предложение броят на регионите в страната да намалее. Той смята, че те трябва да станат от 22 на 14.

Новото териториално разпределение ще бъде представено на парламента за обсъждане, обясни Оланд. Очаква се свиването на административните структури да спести около 50 милиарда евро годишно.

Другата промяна, за която съобщи премиерът, е отлагането на местните избори за бъдещите големи региони за 2015 г. Тогава те ще са с европейски мащаби и ще могат да изградят свои териториални стратегии, изтъкна той.

Новите 14 големи региона ще имат повече отговорности, подчерта Оланд.

Пикардия и Шампан-Арден ще се слеят, също както и Оверн и Рона-Алпи, Бургундия и Франс-Конте, Миди Пиринеи и Ланегдок, стана ясно от съобщение на Елисейския дворец. Само Бретан, Пеи дьо ла Лоар, Аквитания, Нор Па дьо Кале, Корсика, Ил дьо Франс, Прованс-Алпи-Лазурен бряг, ще останат непроменени.

Новите региони ще бъдат единствената компетентна общност, която ще подкрепя предприятия, ще отговаря за политиките в образованието, създаването на работни места, организация на транспорта, пътна инфраструктура - пътища, летища, пристанища, надзор на училища и колежи, обясни Оланд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай