Очакваме НАТО да нанесе удар на пандемията

Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева

Очакваме НАТО да нанесе удар на пандемията | StandartNews.com

Въпреки че не е на първа линия в борбата с коронавируса, НАТО трябва да продължи да играе важна роля. Да не се дава възможност на дезинформацията да спъва усилията на властите по света. 

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на колегите си от НАТО, които проведоха видеоконферентна връзка, първата в 70-годишната история на Организацията на Северноатлантическия пакт.

Захариева призова НАТО да подпомогне ЕС в усилията да достави от трети страни лекарства и медицински изделия, необходими на лечебните заведения. Нуждата от такива се превърна в глобален проблем след началото на пандемията.

Евроатлантическият център за координиран отговор при бедствия, който работи на денонощен режим, например се включва активно в доставката на медицински материали от други страни от НАТО за Италия.

За по-малко от 24 часа Алиансът оказа помощ на Люксембург за разгръщане на полеви болници. Споделени от съюзниците военни способности на НАТО за стратегически въздушен транспорт превозват медицинско оборудване и предпазни средства от трети страни.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай