Обама избра цветнокожа дама за главен прокурор

Обама избра цветнокожа дама за главен прокурор | StandartNews.com

Американският президент Барак Обама избра цветнокожа дама за главен прокурор и министър на правосъдието на САЩ, след като Ерик Холдър напусна този пост преди шест седмици, съобщава Би Би Си.

Това е 55-годишната Лорета Линч, досега прокурор в Източния район на Ню Йорк. Ако бъде одобрена от Сената, тя ще стане първата цветнокожа жена главен прокурор на САЩ. Предшественикът й Ерик Холдър бе първият цветнокож на този пост в американската история.

Лорета Линч е родена в Грийнсбъро, в Северна Каролина, в семейството на библиотекарка и на баптистки пастор. Тя завършва право в университета в Харвард и започва кариерата си в нюйоркска адвокатска кантора, преди да бъде назначена в съдебния Източен окръг на Ню Йорк.

Обама я избрал за бъдещ министър на правосъдието, защото тя е силен и независим прокурор, се казва в съобщението на Белия дом.

САЩ удвояват войските в Ирак

САЩ ще изпратят още 1500 войници в Ирак в допълнение на позиционираните в държавата 1600 военни, съобщиха от Пентагона. Президентът е одобрил увеличаването на контингента по искане на иракското правителство, което се опитва да се бори с джихадистите от "Ислямска държава".

Допълнителните войници няма да участват в бойни мисии, а ще обучават и подпомагат иракските си колеги, гласи съобщението. Такава е ролята и на изпратените досега части. Те ще обучават девет бригади на иракската армия и три бригади на кюрдските сили Пешмерга. САЩ ще разкрият и два нови операционни центъра извън Багдад.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай