Ново недоволство на "жълтите жилетки"

Исканията на протестиращите отново са оставка за президента Еманюел Макрон и по-добър начин на живот за обикновените граждани

Ново недоволство на "жълтите жилетки" | StandartNews.com

За 22-ра поредна събота – активистите от движението „жълти жилетки“ излязоха по улиците на Париж и по-големите градове във Франция, съобщават „Франс 24“ и БГНЕС. Исканията на протестиращите не са се променили – оставка за президента Еманюел Макрон и по-добър начин на живот за обикновените граждани.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няколко хиляди демонстранти се събраха в Тулуза, който се превърна в „столицата“ на тазседмичните протести – първите след влизането в сила в четвъртък на закона за борба с масовите безредици. Съобщава се и за няколко арестувани демонстранти, без да се уточнява техният брой.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няколко стотин души все пак се събраха в ранния следобед и в Париж, където централният булевард „Шанз Елизе“ продължава да е забранен за демонстрации и се наблюдава засилено полицейско присъствие. Протестиращи излязоха и по улиците на Марсилия, Гренобъл и Лил.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В социалните медии „жълтите жилетки“ в Тулуза призоваха да се запази недоволството срещу „Макрон и неговият свят“ и да „покажем, че всичко просто тепърва започва след резултатите от големия дебат“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В понеделник премиерът Едуар Филип представи първоначалните заключения от мащабните, продължили почти три месеца публични консултации, станали известни като „Големия дебат“. Президентът Еманюел Макрон поде инициативата през януари в отговор на нестихващите протести на „жълтите жилетки“ с намерението да „трансформира насилието в решения“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият закон за борба с масовите безредици, който първоначално беше променен по настояване на Конституционния съвет на страната, преди да влезе в сила беше заклеймен и от редица организации, обявили го за незаконен и определили го като „опит, някои хора да си измият лицето по време на демонстрациите“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Миналата седмица протестите привлякоха 22 300 души по улиците на Франция, сочат данните на вътрешното министерство. Това е най-малкият брой хора от началото на недоволството в средата на ноември мината година.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се обаче масова демонстрация на „жълтите жилетки“, насрочена за 20 април, когато президентът Еманюел Макрон ще представи в реч заключенията от „Големия дебат“. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай