Нови искри! САЩ на нокти след шпионския балон на Китай

Антъни Блинкън отмени важна визита

Нови искри! САЩ на нокти след шпионския балон на Китай | StandartNews.com

Нови искри припламнаха между САЩ и Китай заради шпионския балон на Пекин, който бе засечен над американските земи.

Държавният секретар Антъни Блинкън отлага визитата си в Китай, съобщи телевизия Ей Би Си нюз, като се позова на свои източници, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според американската медия Блинкън не иска ситуацията да се раздува с отмяната на визитата му, но също така няма желание инцидентът да бъде доминираща тема на негови срещи с представители на китайските власти.

Информацията бе потвърдена от Държавния департамент на САЩ. Високопоставен представител на американското външнополитическо ведомство каза, че Блинкън ще е готов да посети Китай, "когато условията позволят".

По-рано през деня Пекин изрази съжаление, че "гражданският аеростат", както го нарече китайското министерство на външните работи, случайно се е отклонил към територията на САЩ, като този инцидент предизвика гневни политически реакции във Вашингтон.

Вчера говорителят на Пентагона Патрик Райдър заяви пред журналисти, че правителството следи балон за наблюдение, който лети на голяма височина над континенталната част на САЩ. Райдър допълни, че балонът "се движи на надморска височина, надхвърляща значително пътническия въздушен трафик, и не представлява военна или физическа заплаха за хората на земята".

Американските военни са обмислили възможността да свалят балона над щата Монтана, но в крайна сметка президентът Джо Байдън е решил да не бъдат предприемани подобни действия заради опасността, която биха представлявали падащите отломки.

Сенаторът републиканец Том Котън призова Блинкън да отмени визитата си в Пекин, а бившият президент Доналд Тръмп заяви в своята социална мрежа "Трут соушъл", че балонът трябва да бъде свален.

По-рано днес китайското външно министерство разпространи изявление, в което посочва, че този "аеростат е ... използван за граждански, метеорологични и други научни цели", и изразява съжаление, че е навлязъл в американското въздушно пространство.

Представители на американските власти са поставили въпроса пред Пекин по дипломатически канали и са заявили, че се отнасят много сериозно към този случай.

Ройтерс определя отлагането на визитата на държавния секретар на САЩ в Китай, която беше договорена през ноември от президентите Си Цзинпин и Джо Байдън, като потенциален сериозен удар по опитите за разведряване на все по-обтегнатите в последно време китайско-американски отношения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай