Нов шпионски скандал избухна в Германия

Нов шпионски скандал избухна в Германия | StandartNews.com

Разузнаването следяло ФБР, УНИЦЕФ и френския външен министър, твърди местно радио

Германското външно разузнаване е шпионирало редица международни организации и високопоставени фигури, сред които Международният съд в Хага, ФБР и УНИЦЕФ. Това съобщава местното обществено RBB Inforadio, позовавайки се на свои неназовани източници.

Според медията сред останалите цели на разузнаването са били и настоящият френски външен министър Лоран Фабиюс, както и Световната здравна организация (СЗО). Германското разузнаване е следяло както телефони, така и имейли и IP адреси, а данните са били предавани на правителствен панел.

Това са поредните разкрития, свързани с шпионаж между Берлин и Вашингтон, след като бившият американски служител на тайните служби Едуард Сноудън разкри, че САЩ са подслушвали телефоните на редица високопоставени германци, включително канцлера Ангела Меркел. Освен изброените организации в списъка на германското разузнаване влизат и "много европейски и американски компании, сред които производители на оръжия като американската Lockheed", се казва още в материала на радиото. В списъка са и германски дипломат, в продължение на години работил като наблюдател на ЕС в Грузия, както и високопоставени служители на съюза в Брюксел и Турция. По-рано германски медии разкриха, че германското външно разузнаване е шпионирало заедно с американската Агенция за национална сигурност френското президентство, външното министерство, както и Европейската комисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай