Четвъртък,

Нов бяс в Македония срещу България, искат пари заради историята

От: Рачо Рачев -
21061
Нов бяс в Македония срещу България, искат пари заради историята
A
A
A

В момент на липса на напредък в разговорите между София и Скопие, които ще отворят пътя на Република Северна Македония за процеса по присъединяване към Европейския съюз, македонски източници излизат с позиции, които нагнетяват напрежението между двете държави. За пореден път в РСМ се използва историята, по-конкретно събитията по време на Втората световна война, за да се вменява вина на България и да се отправят неоправдани искания.

"Повече от 75 години след края на Втората световна война Германия продължава и днес да изплаща репарации на семействата на жертвите от фашисткия режим и по този начин признава собствена си вина за Холокоста. В същото време България, чието фашистко минало е исторически доказано като член на фашисткия съюз и която беше задължена да изплати репарации за нанесените по време на войната щети и по-специално на територията на Македония, бяга от това си задължение и дори нещо повече: тя иска да ревизира историческите истини и да не се споменава нейното фашистко окупационно минало". Така започва статия, публикувана във в. "Нова Македония" и цитирана от БГНЕС.

България не само че не изплати никакви репарации за нанесените по време на Втората световна война щети, а продължава до поставя условия за премахване на ветото по пътя на евроинтеграцията ни чрез пълно изтриване на българското фашистко минало в периода 1941-1944 г, пише още в текста.

За историка Тодор Чепрегенов въобще не е спорно Македония да поиска изплащане на репарации от страна на България, защото тази държава в миналото е признала участието си във фашисткия алианс, а договорите за репарации нямат давност. Тези договори за репарации са все още валидни. Германия и днес изплаща репарации. Гърция по време на финансовата криза отново постави въпроса за получаване на репарации от Германия. В този смисъл и Македония може да постъпи по същия начин спрямо България - да възобнови искането за репарации на основание на договора от 1945 г. Ако не са платили репарациите тогава, когато е трябвало, да им припомним за тяхната истинска роля по време на Втората световна война, казва още Чепреганов пред изданието.

Той смята, че "чрез натиска върху Македония България се опитва напълно да изтрие собственото си фашистко минало". "Това, което прави България, е безобразие. Всичко е ясно. Те бяха нацифашисти по време на Втората световна война. От тук изпращаха евреите в лагерите. Сега искат да изперат собственото си минало", твърди още той.

Според проф. Наташа Котлар от Института по история в Скопие проблемът бил в македонската държава, "където нямало политическа воля и мъдрост за използването на възможностите от страна на държавата и по-специално от страна на държавните институции". Според Котлар в българското военно министерство има документи, от които става ясно, че (българите - бел.ред.) извършват окупация и това е пряко потвърждение за тяхната роля тук (в Македония - бел.ред.).


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com