Нито един опозиционер не влезе в парламента на Беларус

Нито един опозиционер не влезе в парламента на Беларус   | StandartNews.com

Минск. Нито един опозиционен кандидат не беше избран в новия парламент на Беларус, съобщават световните агенции.

Гласуването вчера премина без инциденти и при слаба активност на избирателите.

В почти всички избирателни райони на Беларус победиха мажоритарните кандидати, които подкрепят президента Александър Лукашенко. Освен тях в парламента влизат трима комунисти и един член на Аграрната партия, които също са лоялни към властта.

На пресконференция тази нощ ЦИК на Беларус обяви изборите за валидни, след като по нейни данни, в тях са участвали над две трети от избирателите. Опозицията обаче обвини властите, че са фалшифицирали резултатите, като са обявили неверни данни за избирателната активност. Двете основни опозиционни движения - Обединената гражданска партия и Беларуският народен фронт, които не участваха в изборите и призоваха за бойкот на вота, заявиха, че според техните наблюдатели над 60 процента от гласоподавателите не са отишли до урните.

Същевременно няколко беларуски интернет сайта, които публикуваха данни за активността на избирателите, които са различни от официалните, бяха блокирани, предаде БНР.

Според опозицията вотът в Беларус не може да бъде нито свободен, нито справедлив, докато на власт е президентът Александър Лукашенко, смятан от мнозина за последния диктатор в Европа. Парламентът в бившата съветска република е със силно орязани пълномощия и изпълнява по-скоро "декоративни" функции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай