Нетаняху с люта закана към Хамас

Жертвите в Газа, според палестинските власти, са повече от 300

Нетаняху с люта закана към Хамас | StandartNews.com

Израелската армия влезе в директен сблъсък със сили на "Хамас", след като вчера палестинската групировка атакува с хиляди ракети и бойци, изпратени на израелска територия. Военните провеждат операции в райони на границата с Газа, като са навлезли и в самата ивица. Още вчера Израел отвърна на палестинското нападение с масирани въздушни удари.

Жертвите в Газа, според палестинските власти, са повече от 300, а ранените – близо 2 000. Стотици са загиналите и от израелска страна в атакуваните райони – най-малко 250, като е голям броят и на ранените. Това е най-смъртоносната ескалация от 50 години насам. 

Бойни действия се водят и на окупирания Западен бряг, където седем палестинци са убити от израелските военни. Израелската армия, освен това подложи на артилерийски обстрел район в Ливан, от който са били изстреляни снаряди. От изявление на армията става ясно, че тя е решена да действа навсякъде и по всяко време, за да гарантира сигурността на своите граждани. 

Продължава и безпрецедентната криза с взети от палестинци десетки израелци в плен или като заложници. Военните си дадоха 24 часа, за да евакуират всички жители на населените места близо до Газа. Говорител на армията каза, че "там сега се водят героични сражения за освобождаване на заложници".

"Досега са убити стотици терористи, а десетки са заловени в боевете в Газа и в Южен Израел", допълни говорителят. 

След съвещание тази нощ израелският премиер Бенямин Нетаняху се зарече "Хамас" да бъде унищожена. Той увери съгражданите си, че ще бъде постигнато отмъщение за черния ден, причинен от терористите на страната му, предаде България Он Ер. Поради ситуацията на тежък въоръжен конфликт редица авиокомпании отмениха полетите си до Израел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай