Не е за вярване. Това не се е случвало в Нагорни Карабах от 30 години

Какво става

Не е за вярване. Това не се е случвало в Нагорни Карабах от 30 години | StandartNews.com

Мисия на ООН пристигна днес в Нагорни Карабах, съобщи азербайджанското президентство, цитирано от Франс прес. Агенцията отбелязва, че това е първото такова посещение от 30 години.

Говорител на азербайджанското президентство каза за АФП, че мисията на ООН е пристигнала тази сутрин, като главната й задача ще е да направи оценка на хуманитарните нужди на място.

По-рано ООН обяви, че е получила "зелена светлина" да изпрати мисия този уикенд в района, населяван от етнически арменци, но международно признат за част от територията на Азербайджан.

След мълниеносна офанзива на азербайджанските въоръжени сили за възстановяване на контрола миналата седмица арменските сепаратисти, които контролираха Нагорни Карабах в продължение на три десетилетия, се предадоха и се съгласиха да сложат оръжие.

В резултат на офанзивата загинаха общо близо 600 души. В боевете са били убити по около 200 войници от всяка страна. След като Баку си върна контрола върху района, над 100 000 от живеещите в Нагорни Карабах към 120 000 души го напуснаха, бягайки в Армения поради страхове от възможни репресии от страна на Азербайджан. Преселването на толкова много хора за толкова кратко време обаче поражда опасения за сериозна хуманитарна криза.

В Армения, където преобладаващата част от населението е християнско, днес е ден за молитва за Нагорни Карабах. Църковните камбани огласиха цялата страна, а главата на Арменската църква - Католикос Гарегин Втори - отслужи литургия в катедрален храм край Ереван, предаде БТА.

Процесът по приемане на бежанците се организира трудно и противниците на арменския премиер Никол Пашинян, обвиняван в пасивност и изоставен от Москва, вчера отново излязоха по улиците на протести, отбелязва АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай