Напрежение в Германия. Засегнати са милиони

Какво става

Напрежение в Германия. Засегнати са милиони | StandartNews.com

Германският жп оператор "Дойче бан" (Deutsche Bahn) и милиони пътници в цялата страна се готвят за началото на шестдневна стачка на машинистите, членуващи в синдиката Ге Де Ел (GDL), предаде ДПА.

Очаква се стачката да започне в ранните часове на утрешния ден и да причини огромни нарушения в жп услугите в страната, съобщава БТА. 

От днес "Дойче бан" оповестява силно свити разписания за движение на влаковете, които ще продължат да пътуват въпреки протестните действия. 

По план стачката би трябвало да продължи до понеделник, 29 януари. Протестът в товарните превози ще започне още тази вечер.

При предишните стачни вълни бяха отменени около 80 процента от влаковете на дълги разстояния. "Дойче бан" очаква значителен брой отменени връзки и закъснения и при регионалните влакове през следващите дни, които обаче ще варират в отделните региони. Стачката ще засегне и градските жп услуги, т. нар Ес-бан (S-Bahn). 

От месеци компанията и синдикатите водят ожесточен спор по колективния трудов договор, като профсъюзите настояват за намаляване на работните часове и повишаване на възнагражденията. Това е четвъртата стачка, обявена от синдиката през последните месеци, и се очаква да бъде най-дългата досега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай