Напрежение на Балканите. Сърби строят барикади, вият сирени

Вучич с извънредно изказване

Напрежение на Балканите. Сърби строят барикади, вият сирени | StandartNews.com

В северните райони на Република Косово, в които живеят предимно сърби, са пуснати сирени за въздушна тревога, съобщава БГНЕС.

Жителите са започнали да строят барикади в района на Рударе, на магистралата Прищина-Лепосавич и край град Звечан.

"След 18:00 ч. в Косовска Митровица беше активирана въздушна тревога... Пред новата база на самопровъзгласилата се косовска гранична полиция в близост до административния пункт "Ярине" бяха разпределени много бойци от звеното за бързо реагиране с автоматични оръжия, каски и бронежилетки", посочва "Вечерни новости".

Освен това, според съобщенията в местни медии, около 200 албанци са се събрали в южната част на града, близо до моста, водещ към северната страна.

Там сърбите планират да тръгнат масово към мястото, където се строят барикадите.

Днес сръбският президент Александър Вучич обяви в обръщение към гражданите, че в полунощ на 1 август косовската полиция ще започне операция в северната част на провинцията и ще блокира влизането на граждани с лични документи, издадени в Белград.

Вучич призова косовските албански власти да спазват мира и предупреди, че в случай на агресивни действия срещу сърбите: "Сърбия ще победи".

По-рано косовското правителство съобщи, че от 1 август сръбските документи ще престанат да бъдат валидни на територията под негов контрол, а техните притежатели ще получават временна лична карта при влизане. В същото време собствениците на превозни средства със сръбски регистрационни табели ще бъдат задължени да ги преригистрират.

Според "Вечерни новости" полицията в Косово е блокирала административния пропускателен пункт Бърняк в Централна Сърбия.

"След 18:15 ч. косовските полицаи затвориха пропускателния пункт Бърняк и по този начин блокираха движението на пътници и товари през пункта от територията на провинцията", твърди изданието.

В същото време сръбското министерство на отбраната официално опроверга информацията за разполагане на военни сили на територията на Косово и Метохия и призова да не се разпространяват дезинформации.

Местните медии съобщават, че пред новата база на косовската гранична полиция са разположени много полицаи от звеното за бързо реагиране с автоматични оръжия, каски и бронежилетки.

Тази вечер в северния град Косовска Митровица с преобладаващо сръбско население прозвучаха и сирени за въздушна тревога. Местните жители са започнали да строят барикади на тесни пътни участъци в град Рударе, на магистралата Прищина-Лепосавич и край град Звечан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай