Намалиха присъдата на Лебедев

Намалиха присъдата на Лебедев | StandartNews.com

Москва. Руски съд постанови намаляване на присъдата на съдружника на най-яростния критик на водената от Кремъл политика и някогашен петролен магнат Михаил Ходорковски.

Платон Лебедев излежава присъдата си за измама и редица други икономически престъпления, извършени по времето на съдружието му със собственика на петролната компания ЮКОС Михаил Ходорковски. Окръжният съд в Архангелск постанови той да бъде освободен през юли 2013 г.

Реално това представлява намаляване на присъдата на Лебедев с три години, уточнява РИА „Новости”.
 
Адвокатът на Лебедев заяви през август, че неговото предсрочно освобождаване, би създало прецедент, който да послужи пред съда за намаляване присъдата и на Михаил Ходорковски – най-богатия мъж в Русия и най-гласовития критик на Владимир Путин, преди ареста му през октомври 2003 г.

При първия съдебен процес през 2004 г. Ходорковски и Лебедев бяха осъдени за измами и укриване на данъци, но през 2010 г., само месец преди освобождаването им, започна втори процес, който удължи присъдите им до 2016 г. по обвинения за присвояване и пране на пари, припомня агенцията, цитирана от бТВ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай