Москва и Пекин отговориха на Байдън

Кремъл отхвърли критиките на президента на САЩ към президента Владимир Путин

Москва и Пекин отговориха на Байдън | StandartNews.com

Кремъл отхвърли критиките на президента на САЩ Джо Байдън към президента Владимир Путин, че не се е явил на срещата на върха COP26, и заяви, че Москва има сериозни намерения по отношение на изменението на климата.

"Не сме съгласни", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери, когато бе запитан за обвинението на Байдън, че Китай и Русия не успяват да покажат лидерство по отношение на изменението на климата.

"Разбира се, не омаловажаваме значението на събитието в Глазгоу, но действията на Русия са последователни, обмислени и сериозни", каза Дмитрий Песков.

Във вторник Байдън критикува Путин за това, че не е присъствал на конференцията, като заяви:

"Неговата тундра гори - буквално, тундрата гори. Той има сериозни, сериозни проблеми с климата, а не изразява готовност да направи каквото и да било", каза президентът Джо Байдън.

Дмитрий Песков заяви, че Москва е добре запозната с последиците от изменението на климата и всъщност е изправена пред "по-сериозни предизвикателства" от други държави.

"Тундрата наистина гори. Но нека не забравяме, че горите горят и в Калифорния, горите горят и в Турция, и в други страни", каза Песков.

Песков заяви, че Русия е заела "много отговорна" позиция по отношение на изменението на климата с дългосрочни планове за намаляване на емисиите и диверсификация на енергийните източници.

Той каза, че Байдън може да не е бил наясно с тези планове, когато е говорил, и че при следващата лична среща на двамата лидери "президентът Путин ще има чудесна възможност да разкаже на президента Байдън какво правим по отношение на климата".

Си Цзинпин, който е начело на най-големия замърсител на планетата с парникови газове, отговорни за изменението на климата - не е пътувал извън Китай от началото на пандемията и също пропусна срещата COP26.

На критиките на Байдън за отсъствието му от срещата на върха, говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин отговори:

"Действията говорят по-силно от думите. Това, от което се нуждаем, за да се справим с изменението на климата, са конкретни действия, а не празни думи. Действията на Китай в отговор на изменението на климата са реални".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай