Миа Сантова за ужаса във Виена

Шокиращо, плашещо, ужасяващо

Миа Сантова за ужаса във Виена | StandartNews.com

Шокиращо, плашещо, ужасяващо. Така журналистката Миа Сантова определи терористичната атака във Виена в понеделник вечерта. При нея въоръжен с автомат мъж откри стрелба в центъра на града. Убити са четирима души, ранените са 20.

„Посъветвани бяхме да не излизаме от вкъщи. Виена е окървавена”, заяви пред NOVA Миа Сантова.

Тя обясни, че, според експерта по тероризъм Томас Ригрер, Австрия не можеше вечно да е „Остров на богопомазаните”. Атаката от понеделник напомняла тази на коледния базар в Германия през 2016 г.

  • „В Австрия бяха свикнали на спорадични атаки с мачете или ножове. Но когато някой открие огън, това отваря дълбока рана в сигурността на хората”, коментира журналистката.

    По думите й има различни фактори, за да се стигне до това нападение. Сред тях е това, че много хора от Австрия доброволно са се върнали по родните си държави, за да вземат участие в джихад, впоследствие обаче се прибрали в Австрия.

  • Освен това в страната имало джихадисти с тесни връзки в Босна. Търговията с нелегално оръжие била доста развита. „Има много декоративни оръжия, тоест деактивирани автомати „Калашников”. Всеки с малко повече умения бързо може да ги оправи”, обясни Миа Сантова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай