Меркел проговори за отношенията си с Русия

Тя заяви, че се тревожи изключително много за Украйна

Меркел проговори за отношенията си с Русия | StandartNews.com

Ангела Меркел проговори за отношенията си с Русия. Бившият германски канцлер защити ключови свои решения от миналото, включително политиките си към Руската федерация.

"Трябваше да се справя с политически ситуации, които доведоха до разделение на мненията в Германия", каза Меркел в интервю за главния редактор на ZEIT Джовани ди Лоренцо на Лайпцигския панаир на книгата, предаде actualno.com.

Бившият канцлер определи усилията за уреждане на конфликта в Източна Украйна след анексирането на Крим през 2014 г. (в рамките на т.нар. Мински процес) като правилни. "Подкрепям тези дипломатически опити", заяви тя. И добави, че се тревожи изключително много за Украйна.

"За мое голямо огорчение имаше доста хора, които не бяха толкова заинтересовани", каза Меркел пред ZEIT. В Европейския съвет, например, Германия и Франция бяха положили усилия за уреждане на конфликта в Източна Украйна.

По отношение на руското нахлуване в Украйна миналата година Ангела Меркел заяви: "Опитах се да предотвратя тази ситуация с всичко, с което разполагах. Фактът, че не се получи, не е доказателство, че не е било правилно да се направи опит. Дипломацията е "необходимост", заяви бившият канцлер.

На въпроса какви идеи има за възможността да се сложи край на войната в Украйна, Меркел отговори, че не иска да коментира това. В същото време бившият канцлер от ХДС се изказа в полза на това да се мисли за бъдещ сценарий, при който може да има преговори.

Тя защити и решението си да не затвори границите за сирийските бежанци по време на кризата през 2015 г. - "от съображения за хуманност".

Меркел отхвърли всякаква отговорност за възхода на партията Алтернатива за Германия (AfD) в резултат на бежанската криза и остро разкритикува избирателите на AfD. По повод възражението, че ХДС е загубила много избиратели в полза на AfD, особено в Източна Германия, Меркел заяви, че много от тях са се отдръпнали и от социалдемократите, и от левицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай