Меркел на седмото небе, причината

След напускането на поста си тя продължи да търпи критики за наследството си

Меркел на седмото небе, причината | StandartNews.com

Бившият канцлер Ангела Меркел получи най-високото германско отличие, въпреки че след напускането на поста си продължи да търпи критики за наследството си, особено за политиката си спрямо Москва, предаде БГНЕС.

Меркел беше удостоена със специален клас Голям кръст от президента Франк-Валтер Щайнмайер. Дългогодишният лидер благодари на семейството си и на няколко бивши сътрудници за подкрепата през годините на власт и си спомни за "много, много добри преживявания". "Хората често казват каква змийска яма е политиката. Аз мога да кажа, че нямаше да оцелея, ако не беше другата страна на политиката, и затова винаги съм успявала да ѝ се наслаждавам", каза тя.

В речта си преди връчването на наградата Щайнмайер похвали "изключително дългия мандат на Меркел и... необикновения ѝ политически живот". "В продължение на 16 години Вие служихте на Германия с амбиция, с мъдрост, със страст", каза той. Сред гостите на церемонията бяха канцлерът Олаф Шолц, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и съпругът на Меркел, Йоахим Зауер.

Големият кръст от специален клас е бил връчван само два пъти досега - на бившите канцлери Конрад Аденауер и Хелмут Кол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай