Мелони триумфира! Първи думи на бъдещата премиерка на Италия

Воденият от нея съюз постига убедителна победа на парламентарните избори

Мелони триумфира! Първи думи на бъдещата премиерка на Италия | StandartNews.com

Водачката на партия "Италиански братя" Джорджа Мелони заяви тази нощ, че бъдещото дясноцентристко правителство няма да предаде доверието на италианския народ, предаде АНСА.

Воденият от нея съюз постига убедителна победа на парламентарните избори според прогнозните резултати.

"Сега е време да поемем отговорност", каза Мелони, която изглежда ще стане първата жена премиер на Италия. "Това е време, в което, ако искаме да бъдем част от историята, трябва да осъзнаем, че носим отговорност пред милиони хора, които са ни избрали." Тя обеща, че няма да предаде доверието, което избирателите са ѝ гласували.

"Ако бъдем призовани да управляваме страната, ще го направим за всички, за да обединим народа, като се възползваме максимално от това, което обединява, а не от това, което разделя", добави тя в кратко изявление пред журналисти в Рим.

Мелони заяви, че съжалява за факта, че избирателната активност в Италия е била най-ниската в историята на парламентарни избори. По думите ѝ предизвикателството е политиците да накарат хората отново да вярват в институциите и да се възстанови връзката между държавата и гражданите.

Междувременно Гуидо Крозето, съосновател на партията "Италиански братя" на Мелони, обеща, че бъдещото дясноцентристко управление ще работи с правителството в оставка на премиер Марио Драги, за да подготви навреме закона за бюджета за 2023 г., предаде АНСА.

"Законът за бюджета трябва да бъде изпратен в Брюксел на 16 октомври", каза Крозето на организирана от партията проява. "Така че новото правителство ще разполага с един ден, за да го направи", след като поеме властта, добави той. "Ето защо смятам, че трябва да работим за диалог между старото и новоизбраното правителство, като работим заедно", каза още Крозето.

Вчерашните избори се проведоха шест месеца по-рано от предвиденото, след като в края на юли се разпадна правителството на единството на премиера Марио Драги, което се радваше на широка популярност сред гражданите. Драги обаче остава на поста служебен министър-председател до полагането на клетва от новото правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай