Македонци трошат паметник на сръбски крал

Македонци трошат паметник на сръбски крал | StandartNews.com

Скопие. Недоволни от просръбската политика в Македония потрошиха паметника на сръбския крал Стефан Душан в Скопие и се опитаха да го съборят тази нощ.

Близо 30-имата граждани били въоръжени с чукове, парчета релси и железни късове. На паметника на сръбския крал са нанесени чувствителни щети, на въпреки това недоволните не са успели да го съборят, съобщи "Фокус".

"След като никой не пое отговорността да признае доблестно, че той стои зад издигането и поставянето на паметник на сръбския крал, наш дълг е да го съборим, защото този паметник няма място в Скопие." - се казва още в писмото.
В съобщението се казва също, че в социалните мрежи се организират недоволни от просръбската политика,провеждана от определени кръгове в Скопие.

В края на вчерашния ден скопската община Център се дистанцира от поставянето на паметника и в специално свое изявление го обяви за незаконен. Общината съобщи, че за поставянето на паметника на сръбския владетел не е искано разрешение, нито е обявяван конкурс. Не известно името нито на скулптура, нито кой е заплатил разходите.
Според кметството паметникът трябва да бъде отстранен, а неговото поставяне цели отклоняване на вниманието от финансовите далавери, разкрити при реализацията на проекта "Скопие - 2014" .

Крал Стефан Душан или Крал Стефан Урош IV /1331-1355г/ е сръбски владетел, по времето на който Сърбия получава най-голямо териториално разширение, като включва в състава си земите на днешна Вардарска и част от Егейска Македония. През 1346 г., на Великден, тържествено е коронясан в Скопие за цар на сърби и гърци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай