Легендарна медия с ужасяваща прогноза за Путин! Стана скандал

Ето какво написа италианският "Стампа"

Легендарна медия с ужасяваща прогноза за Путин! Стана скандал | StandartNews.com

А ако убийството на Владимир Путин е единственият изход от войната в Украйна? Такава хипотеза се появи в редакционна статия на италианския в. "Стампа".  В резултат на това руският посланик в Италия днес подаде оплакване срещу изданието, съобщи БТА.

Статията датира от 22 февруари и в нея журналистът и военен кореспондент Доменико Куирико пише: "Тъй като военната интервенция се изключва, а дипломатическото решение не сработва, не остава нищо друго освен да теоритизираме за убийството на Царя от ръката на негов приближен".

"Планът номер едно на Байдън, на НАТО и на европейците е следният: Някой в Москва да убие Путин, като ни освободи от бремето , допълва журналистът.

Куирико, който е  бил отвличан на два пъти - в Либия през 2011 г. и после в Сирия през 2013 г. - казва: "Сигурни ли сме, че елиминирането със сила на тирана няма да предизвика още по-голям хаос? Можем само да бъде песимисти".

След тази статия посланикът на Русия в Италия Сергей Разов подаде жалба в прокуратурата на Рим за подстрекаване към престъпление.  При излизане от сградата на прокуратурата дипломатът каза, че статията нарушава журналистическите правила за етика и морал.

Но главният редактор на в. "Стампа" Масимо Джанини определи тези твърдения като неоснователни. Изданието подчертава, че като описва в статията си теорията за евентуално убийство на Путин, журналистът всъщност после показва, че тя в качеството ѝ на "лек" ще бъде по-лоша от самото заболяване, защото има риск тя да обостри нагласата за мъст у Русия.

Джанини допълни, че няма да приема уроци от хора, които третират информацията по начина, за който се знае, че се третират новините и медиите в Русия. Той добави, че руският посланик не е този, който ще учи италианските журналисти на журналистика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай