Кризата в САЩ вече удря бизнеса

Върнаха на работа 400 хил. служители на Пентагона

Кризата в САЩ вече удря бизнеса | StandartNews.com

Спирането на работата на държавните институции в САЩ вече се отразява зле на бизнеса, предупреди министърката на търговията Пени Прицкер в навечерието на форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество на остров Бали, съобщи Би Би Си.

"Спирането на работата не е добре за бизнеса. Не е добре и за икономиката", заяви Прицкер. Тя обясни, че едно от последствията от кризата е неспособността на нейното министерство да събира важни икономически данни.

"Ние сме огромен източник на данни за американския бизнес и това е проблем. Отразява се зле на бизнеса и на възможността да получават тази информация", обясни Прицкер.

Междувременно американският Конгрес прие с рядко единодушие закон, позволяващ връщането на работа на повечето от 400-те хиляди служители на Пентагона, изпратени в принудителен отпуск. Тази седмица те ще се върнат на работните си места, след като бе приет закон за заплащането на въоръжените сили, който позволява и плащане на заплати със задна дата на служители на Пентагона, които не са пряко свързани с бойните операции. Текстът бе приет от Камарата на представителите в събота с 407 гласа "За" и нито един против. Законът позволява плащане със задна дата на служители, чиито отговорности допринасят за морала, благоденствието, способностите и готовността на служещите в армията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай