Кръв в Атина, яйца в Чехия (ОБЗОР)

Кръв в Атина, яйца в Чехия (ОБЗОР) | StandartNews.com

Шествие за годишнината от въстанието срещу хунтата в Гърция прерасна в сблъсъци

Хиляди участваха в шествието, посветено на 41-годишнината от бунта в атинската Политехника, довел до свалянето на военната хунта в Гърция (1967-1974). Шествието прерасна в сблъсъци. Петима полицаи бяха ранени, а седем демонстранти - арестувани, Шествието се провежда ежегодно по традиция на 17 ноември. Демонстрантите се отправят всяка година към посолството на САЩ в знак на протест срещу ролята на тогавашните американски тайни служби в установяване на диктатурата. Демонстранти изгорили американското и европейското знаме пред посолството на САЩ. По данни на полицията участниците тази годна били 18 000 души в столицата и 14 000 в Солун. Въпреки взетите мерки за сигурност и охрана от 7000 полицаи шествието не мина без насилие. Инцидентите са станали в атинския квартал "Екзархия", където група анархисти започнали да замерят охраняващите полицаи с камъни. Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати срещу участниците.
Междувременно нов голям протест заля Будапеща. Повече от 10 000 души протестираха в унгарската столица с искане за отстраняването на ръководителката на данъчната служба и за по-голяма отчетност от страна на правителството на Виктор Орбан, съобщи АП.

Демонстрацията пред парламента в Будапеща бе предизвикана от недоволство заради отказа на Орбан да освободи от длъжност Идлико Вида, която получи забрана за влизане в САЩ заради подозрения за корупция. Това е четвъртият голям антиправителствен митинг в Будапеща за последния месец. По-малобройни митинги имаше и в 20 други унгарски града.
В Чехия отбелязването на 25 години от "Кадифената революция" пък мина под знака на буйни протести срещу външната политика на президента Милош Земан. По този повод в центъра на Прага бе организиран голям протестен поход, участниците в който размахваха червени картони, вместо да дрънкат с ключове, за да дадат оценка на дейността на президента Милош Земан, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. В Прага петте хиляди участници в похода издигаха този характерен за футбола наказателен знак срещу държавния глава, на други места по улиците хората палеха свещи. И тук шествието не премина без инциденти - демонстрантите замерваха правителството с яйца. Германският президент Йоахим Гаук, който бе в Прага за 25-годишнината от падането на комунизма, бе улучен по главата от яйце, предназначено за чешкия му колега Милош Земан, обяви чешкото президентство, цитирано от АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай