Кралят на Тайланд одобри лидера на хунтата за премиер

Кралят на Тайланд одобри лидера на хунтата за премиер | StandartNews.com

Банкок. Лидерът на преврата в Тайланд беше официално одобрен за министър-председател от краля в понеделник, в стъпка към формиране на правителство, от което се очаква да проведе мащабни реформи в страната.

Генерал Прают Чан-оча получи подкрепата на 191 депутати от 197 члена в доминирания от военни законодателен орган. Той беше единственият кандидат, предаде Ройтерс.

Одобрението от крал Пумипон Адулядет е формално. Временното правителство ще бъде сформирано през следващите седмици, въпреки че властта ще остане предимно в ръцете на хунтата.

"Негово величество Кралят назначи генерал Праят Чан-оча като премиер да управлява страната от този ден насам", отбелязват от Кралския вестник.

Генералът оглавяваше извършения на 22 май преврат, който според военните е бил необходим, за да се избегне допълнително кръвопролитие след месеци на протести и сблъсъци в страната.

Очаква се в края на следващата година да се проведат парламентарни избори.

Прают Чан-оча обеща да проведе реформи, които да предотвратят подобни политически кризи като случилите се през последните години. Критици вярват, че реалният му приоритет е да унищожи партията на бившия премиер Таксин Шинаватра, която печели изборите през последните 14 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай