Вторник,

Коронавирусът може да ликвидира ЕС

От: Редактор -
A
A
A

Европейският съюз успя да преодолее бури като дълговата криза в еврозоната, миграционната криза и Брекзит, но някои се опасяват, че коронавирусът може да бъде по-разрушителен за Общността, пише "Гардиън".

В интервю Жак Делор, бившият председател на Европейската комисия, който помогна за изграждането на съвременния Европейски съюз, наруши мълчанието си миналата седмица с предупреждението, че липсата на солидарност представлява "смъртоносна опасност за Европейския съюз".

Енрико Лета, бивш премиер на Италия, коментира, че ЕС е изправен пред "смъртоносен риск" от пандемията.

"Ние сме изправени пред криза, която се различава от предишните кризи", отбеляза той пред британското издание. Лета добави, че това частично се дължи на непредсказуемото разпространение на вируса и частично заради отслабването на "европеизма"от възникналите кризи през последното десетилетие.

Ако всеки приеме стратегията "Италия първа", "Белгия първа" или "Германия първа", "ние всички заедно ще потънем", предупреди бившият италиански премиер.

Натали Точи, бивш съветник на шефа за външната политика на ЕС, предупреди, че сега е настъпил момент, при който европейският проект или ще се провали, или ще успее. Ако нещата отидат към лошо, наистина има риск това да е краят на съюза, отбеляза експертът и подчерта, че всичко това засилва национализма и популизма.

Европа все още е разделена на два лагера по отношение как да се отговори на икономическия срив от разпространението на коронавируса. Франция, Италия, Испания и още няколко държави искат общ дълг в еврозоната с издаване на така наречените "коронабондове". Германия, Холандия и Австрия са против. 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички