Конфискуваха $14,4 млрд. от висш китайски партиец

Конфискуваха $14,4 млрд. от висш китайски партиец | StandartNews.com

Китайските власти конфискуваха от бившия началник на вътрешната сигурност Чжоу Юнкан и от близкото му обкръжение активи за 14,5 милиарда долара. Двама източници на Ройтерс разказват, че повече от 300 роднини, политически съюзници, протежета и служители на Чжоу Юнкан са били арестувани или разпитвани през последните 4 месеца. И двамата наричат случващото се "най-големия корупционен скандал от повече от 60 години насам"

Чжоу Юнкан бе обвинен в корупция през декември 2013 г. Заповедта за подвеждането му под отговорност бе дадена от президента Си Цзинпин. Изглежда, че, от една страна, разследването демонстрира решителността на президента Си Цзинпин да се справи с корупцията по най-високите етажи на властта в Пекин. Но, от друга, то прилича и на разчистване на сметки, тъй като Чжоу е раздразнил сегашното ръководство, като се е противопоставил на отстраняването на бившия високопоставен политик Бо Силай.

Двамата източници на Ройтерс описват, че през последните месеци са били замразени активи на Юнкан или на свързани с него хора банкови сметки за 37 млрд. юана, както и акции и облигации в чужбина на стойност около 51 млрд. юана. След обиски в жилища в Пекин, Шанхай и 5 китайски провинции са конфискувани около 300 апартамента и вили за 1.7 млрд. юана. Освен това са иззети модерни картини с пазарна оценка от 1 млрд. юана и над 60 автомобила. Сред конфискуваното има още скъпи напитки, злато, сребро и пари в брой.

Повечето от тези активи не са били на името на Чжоу и не се знае колко от тях ще бъдат обявени за придобити по престъпен начин и предадени на държавата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай