Код терор в Брюксел (ОБЗОР)

Код терор в Брюксел (ОБЗОР) | StandartNews.com

Ден след извънредната среща на вътрешните министри на ЕС в Брюксел, властите в белгийската столица повишиха нивото на терористична заплаха на най-високата 4-та степен. Решението бе взето след информации за риск от атентат, подобен на този в Париж на 13 ноември.

Спряха метрото, улиците гъмжат от полиция, военни пазят с БТР-и

Властите обявиха код "червено", Външно препоръчва на българите да бъдат особено бдителни

Страх от атентати, подобни на тези в Париж на 13 ноември, парализира Брюксел. Белгийските власти повишиха нивото на терористична заплаха на най-високата 4-та степен за региона на столицата. Предишната 3-та степен на тревога означаваше "възможна и вероятна" заплаха, а сега тя се определя като "сериозна и предстояща". Полицейските патрули бяха удвоени, метрото е спряно до днес включително. На населението бе препоръчано да избягва места със силна концентрация на хора като летища, гари, търговски центрове, концерти или други публични прояви, да не разпространява слухове, а да се следят само съобщенията на официалните власти. Отменен бе и мачът от първенството "Локерен" - "Андерлехт". "Двубоят няма да се играе, защото сигурността не може да бъде гарантирана. Мачът е съпроводен с висок риск. Това изисква допълнителни полицейски части да бъдат пратени от Брюксел. Терористичната опасност в столицата не позволява това да се случи", заявиха от управата на "Локерен".

Обявяването на четвърта степен на тревога бе предшествано от заседание на основните министри, полицията и силите за сигурност. Премиерът Шарл Мишел съобщи, че решението е взето "след информации за риск от атентат подобен на този в Париж - с взривни устройства и огнестрелно оръжие". Потенциалните цели са търговски центрове, градският транспорт и събития, на които се събират много хора. "Следователно става дума за заплаха от атентати на няколко места, които трябва да бъдат направени от няколко души. Ще мобилизираме много големи сили за сигурност", каза Мишел. Ключова фигура в парижките атентати е била арестувана в петък вечер в региона на Брюксел, предаде държавната телевизия RTBF, позовавайки се на свои неназовани източници. По време на обиск в дома му в квартала "Моленбек" са намерени три или четири оръжия. Две други са намерени в пикап наблизо. Според няколко местни издания химически продукти и експлозиви са били открити при полицейски обиски в последните дни в "Моленбек". Тази информация обаче бе опровергана от брюкселската прокуратура.
Министърът на външните работи Дидие Рейндерс обяви, че 1000 войници са пратени да патрулират по улиците заедно с полицията. Военните и тежки бронетранспортьори бяха на всички оживени публични места, институции, хотели в центъра на Брюксел. Би Би Си обаче излъчи кадри на тълпи туристи, които без никакъв страх се разхождат по централния площад на столицата.

Заради извънредната обстановка в Брюксел от българското външно министерство препоръчват на българските граждани там редовно да се осведомяват за развитието на ситуацията, да избягват силно посещавани обществени места, както и да проявяват особена бдителност.

Скайп издаде атентатора Салах

Укриващият се терорист Салах Абдеслам се крие в района на Брюксел и е звънял на приятели да му помогнат да се върне в Сирия. Това разказват двама от аверите му пред американския тв канал Ей Би Си Нюз. Те добавят, че разговаряли с него по Скайп тази седмица. Абдеслам им се обадил във вторник вечерта и казал, че се крие в района на Брюксел, но отчаяно иска да стигне до територията на "Ислямска държава" в Сирия. Той им казал, че се намира в трудна ситуация - между издирващите го белгийски и френски служби и местните членове на "Ислямска държава". Терористите били недоволни, че не успял да взриви своя пояс с експлозиви при атаките в Париж на 13 ноември.

В същото време 7 от осемте задържани при операцията в Сен Дени в сряда бяха пуснати на свобода. Осмият, който предоставил на предполагаемия организатор на атентатите във френската столица Абделхамид Абаауд апартамента, в който той се бе укрил, остава в ареста. Задържането на Джауад Бендауд бе продължено с шест дена. Преди да бъде отведен от полицията след акцията в Сен Дени, той обясни пред местни журналисти, че бил помолен за услуга да настани двама души, дошли от Белгия.

Турция задържа вербовчик на ИД

Турската полиция е арестувала трима заподозрени за атентатите в Париж в курорта Анталия. Един от тях е 26-годишният Ахмед Дахмани - белгиец от марокански произход. За него се смята, че е вербовчик на "Ислямска държава" и пътувал до френската столица, за да проучи терена за нападенията, след което се е върнал в Турция. Той бил арестуван в един от луксозните хотели на Анталия, където миналата седмица се проведе Срещата на върха на Г-20. Задържани са и двама сирийци - Ахмед Тахир (29) и Мохамед Верди (23). За тях се смята, че били изпратени, за да му помогнат да се прехвърли в контролираната от ИД територия в Сирия.

Колумбийски мафиоти герои в петък, 13-и

Трима членове на колумбийски наркокартел, които били в кафене в Париж по време на атаките на 13 ноември, спасили посетителите от нахлули в заведението двама терористи с автомати. Това съобщиха няколко колумбийски медии, като се позоваха на журналист от "Европа 1".

Мафиотите се държали повече от героично и по навик, когато видели нахлуващи в кафенето хора с автомати, просто извадили пистолетите си и застреляли неочакващите отпор терористи от "Ислямска държава". Така те спасили от смърт десетки посетители на кафенето, намиращи се там в съдбоносната вечер. Някои сайтове дори публикуваха снимки на наркогероите. Мафиотите обаче били пуснати за международно издирване и след като френската полиция пристигнала на мястото, веднага ги арестувала. Според коментарите, очаква се тримата да бъдат предадени на колумбийските власти, които ги търсят във връзка с организиране на нелегални канали за производство и продажба на наркотици.

Алжирски ислямист зад клането в Мали

Официалният брой на жертвите е 19, сред които шестима руснаци

Алжирският ислямист Мохтар Белмохтар, лидер на групировката "Ал Мурабитун", стои зад атентата в хотел "Радисън блу" в малийската столица Бамако онзи ден. Това заяви френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан, цитиран от Франс Прес. "Той се издирва отдавна от множество страни и без съмнение стои зад атентата", каза министърът пред френските медии.

Късно в петък вечерта българско време "Ал Мурабитун" официално пое отговорност за клането в аудиозапис, разпространен от катарската сателитна телевизия Ал Джазира. "Ние, Ал Мурабитун, с участието на нашите братя... от Ал Кайда в ислямския Магреб, поемаме отговорност за операцията с взимане на заложници в хотел "Радисън блу", казва мъжки глас на записа.
В същото време силите за сигурност в Мали обявиха, че издирват "повече от трима" заподозрени за терористичната атака. Президентът на страната пък обяви 10-дневно извънредно положение и тридневен национален траур, който ще започне в понеделник. Местните власти обявиха официално днес, че жертвите на атентата, при който бяха взети 170 души за заложници, са 19. Убити са и двама терористи. Москва съобщи, че сред жертвите са шестима руснаци. Те работели в чартърната транспортна авиокомпании "Волга-Днепър" и били жители на Уляновска област. Шестимата били разстреляни от терористите в ресторанта на хотела. Сред убитите са също така американец, белгиец и трима китайци, сътрудници на държавната компания, занимаваща се със строежа на железопътни линии, предаде ТАСС.

Президентът на САЩ Барак Обама обеща ефективни действия срещу извършителите на нападението. "Тази атака бе още едно ужасяващо напомняне на терористичния бич. Тя засилва нашата решимост да се противопоставим на тези предизвикателства. САЩ ще са безпощадни. Терористите няма да намерят сигурно убежище", каза Обама.

Русия пуска бомби "За Париж"

На ракети и бомби, които руската авиация пуска в Сирия, има надписи "За нашите" и "За Париж", съобщиха руските медии. В текст, който съпровожда публикацията на Министерството на отбраната, се казва: "Летците и техническият персонал от авиобазата Хмеймим изпратиха с въздушна поща своето послание до терористите".

В същото време стана ясно, че най-малко 36 души са били убити при най-интензивните въздушни удари, проведени от руската и сирийската авиация, срещу контролираната от "Ислямска държава" провинция Деир Езор. Това съобщи неправителствена организация, цитирана от Франс Прес. Според нея сред жертвите има и 10 деца, а ранените са десетки. Извършени са били близо 70 въздушни удара с руски и сирийски бойни самолети срещу няколко селища. Това са най-тежките бомбардировки в района от началото на бунтовете през 2011 г. ИД контролира Деир Езор и по-голямата част от главния й град, с изключение на летището и няколко квартала.

Съветът за сигурност на ООН пък подкрепи единодушно резолюцията, внесена от Франция, призоваваща да се вземат всички необходими мерки съгласно международното право за борба срещу ИД на територията на Сирия и Ирак.

Мъж се взривил в Сен Дени

Мъж, а не жена, се е самовзривил при операцията на френските спецслужби в парижкия квартал Сен Дени миналата сряда, твърди източник от полицията. Думите му обаче още не са потвърдени официално. Досега се смяташе, че при акцията се е взривила Хасна Айтбуласен - братовчедката на предполагаемия организатор на атентатите на 13 ноември в Париж - Абделхамид Абаауд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай