Кметът на Букурещ лежи с терорист

Кметът на Букурещ лежи с терорист | StandartNews.com

Шумното дело за корупция срещу кмета на Букурещ Сорин Опреску стана още по-шумно, след като се разбра, че в ареста той е настанен в една килия заедно с гражданин на Ирак, осъден за тероризъм.

Опреску лежи в една килия с общо шестима мъже, сред които и Мохамад Мунаф. Иракчанинът е осъден на 10 години затвор за терористични действия срещу румънски граждани, по-специално за отвличане на трима журналисти в Ирак през 2005-а, съобщи агенция Медиафакс. Любопитна подробност е, че досега нито един роднина на Опреску не му е отишъл на свиждане, уточняват местните медии. Той ще остане в ареста 30 дни.

Влиятелният кмет, бивш сенатор и кандидат за президент бе арестуван в среднощна акция преди 4 дни. Според Националната дирекция за борба с корупцията Опреску бил част от много добре организирана група в рамките на публичната администрация, която искала компании да й плащат подкупи, за да получат обществени поръчки от различни органи, подчинени на кметството в Букурещ. Групата действала между 2013 и 2015 г. Компаниите, които подписвали договори с местните власти, можели да запазят за себе си само една трета от печалбата от тези договори. Останалата част отивала за групата, която функционирала в рамките на кметството. Самият Опреску прибирал 10% от печалбата. В замяна членовете на групата помагали на компаниите да печелят обществени поръчки, като дърпали конците в различни институции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай