Китай забранява трудовите лагери

Китай забранява трудовите лагери | StandartNews.com

Пекин. Китай ще улесни своите политики за семейно планиране и ще премахне спорната система от трудови лагери, според ключов документ, издаден след пленума на управляващата комунистическа партия, предадоха световните агенции, позовавайки се на официалната агенция Синхуа.

Китай ще разхлаби ограничението на повечето двойки да имат само едно дете. В бъдеще на семейства ще бъде разрешено да имат две деца, ако единият родител е единствено дете.

Политиката за едно дете вече не важи за жители на селата и етническите малцинства.

Други реформи включват премахването на лагерите, в които се осъществява така нареченето "превъзпитание чрез труд".

В мрежата от лагери, създадена преди половин век, има хиляди затворници. Полицейски съдилища имат правомощия да осъдят нарушители за години в лагери без съдебен процес.

Решението за премахване на лагерите е " част от усилията за подобряване на правата на човека и съдебните практики", уточнява Синхуа.

Китай пусна пакет от подробни планове за реформите в петък, като обеща радикални промени в икономиката и социалната структура на страната, тъй като се стреми да разгърне нови източници на растеж след три десетилетия на разширяване на икономиката, която показва признаци на застой.

В документа, разпространен от комунистическата партия след четири дневния пленум, се заявява, че Китай ще ускори конвертируемостта на капитал, ще премахне ограниченията за пребиваване в малки градове и селища, ще интегрира градските и селските системите за социална сигурност, и ще предложи данък за околната среда, наред с много други мерки.

Документът бе одобрен от събранието на лидерите. Преди първоначалното комюнике те обещаха "решителни" резултати до 2020 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай